Podelitev priznanj za natečaj Planetu Zemlja prijazna občina

pz-prijazna-obcina-5-5-2011V društvu Planet Zemlja smo tudi v letošnjem letu preverjali odnos lokalnih skupnosti do okolja skozi vseslovenski natečaj “Planetu Zemlja prijazna občina 2011″.

Uradno se je projekt začel na Svetovni dan Zemlje, vanj pa smo letos k sodelovanju povabili Agencijo RS za okolje in Zavod za gozdove Slovenije. S tem smo natečaju povečali razsežnost in dodali vrednost odgovorov, ki bodo tudi omenjenima ustanovama koristili pri njihovem delu. Zmagovalcem bo priznanja podelil minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan na otvoritvi sejma Narava zdravje, na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, v četrtek, 6. oktobra 2011, ob 19. uri.

K sodelovanju na natečaj smo povabili vse slovenske občine, odzvala pa se jih je slaba četrtina. Ker gre že za drugi natečaj (prvi je potekal lani), ki je bil za razliko od lanskega vsebinsko usmerjen na tri področja (odpadki, gozdovi, komuniciranje – lani le v slednjega), smo z odzivom več kot zadovoljni.

Za razliko od lanskega odziva občin so se letos prvič odzvale tudi lokalne skupnosti primorske regije, nespremenjeno pa ostaja dejstvo, da se bolje in hitreje odzivajo manjše občine. Prav posebej bi želeli izpostaviti dejstvo, da so med sodelujočimi tudi občine, ki so tako skrb za okolje kot tudi natečaj »Planetu Zemlja prijazna občina« vzele zelo resno, saj so med temi tudi takšne, ki so naziv prejele že lani, letos pa znova dokazale, da so med najboljšimi.