Primerjava ekološke osveščenosti Norvežanov in Slovencev

david1Pogovarjali smo se s bosonogim pohodnikom, plezalcem in kolesarjem Davidom Vidmarjem in ga med drugim povprašali, kakšen vtis je med svojim kolesarjenjem po Norveški dobil o ekološki osveščenosti Skandinavcev.

»Lahko bi rekel, da so ekološko bolj osveščeni kot Slovenci. Oziroma imajo tak sistem, da jim to omogoča. Malo sem premišljeval na poti in ugotovil, da je največja razlika med našim in njihovim sistemom v načinu delovanja. Naš temelji na kazni, njihov pa na nagrajevanju. To je sicer zgolj moje mnenje, ampak našega vidim kot: ločevanje odpadkov, nadzor nad odpadki, zaposlitev preveč mrtvega kadra, inšpektorjev, administracija, kazni za nepravilno ločevanje, ki še poslabšajo stanje. Njihov sistem: ukoreninjena ideja o ločevanju, ki se prenaša iz generacije v generacijo, dober sistem za reciklažo in predelavo vseh vrst smeti, hkrati pa stimulacija za vrnjene pločevinke in plastenke, ki jih vrneš v katerokoli trgovino in dobiš bonus,« je povedal Vidmar.

Poudaril je tudi denarno nagrajevanje za vračilo plastenk. »Za veliko plastenko dobiš 2,5 krone, malo 1 krono, in pločevinke 1 krono ali 0,5 krone. Videla sva tudi edinega »brezdomca« na Norveškem, ki nama je bil dosti podoben. Brada, kolo, ob cesti pa je pobiral pločevinke in plastenke. Beračenja ni! Dober sistem, a ne?«, je še v smehu dodal Vidmar.

Pogovor si lahko v celoti preberete na www.razglej.se.