V soboto se lahko pridružite čiščenju obale

obala V soboto se lahko pridružite čiščenju obaleSlovenija je 25. september razglasila za dan Sredozemske obale. Leta 2009 so se članice Barcelonske konvencije dogovorile, da bodo ta dan, ko je Slovenija kot prva Sredozemska država ratificirala Protokol o celovitem upravljanju z obalo (ICZM), proslavljale kot dan Obale. Tako je Slovenija lani ta dan počastila tako, da so se v Portorožu zbrali visoki predstavniki sredozemskih držav, ki so govorili o uvajanju in izvajanju Protokola o celovitem upravljanju z obalo (ICZM).

Vzporedno s tem dogodkom pa so Dan Obale obeležile tudi različne organizacije in prostovoljci, ki so čistili našo obalo in dno morja. Tudi letos bodo na slovenski obali potekale različne aktivnosti. Društvo Eco Vitae koordinira čistilne akcije na slovenski obali ter organizira že tradicionalni dogodek Čista obala 2011.

V soboto, 17. septembra, se boste lahko pridružili čiščenju obale na naslednjih lokacijah: Plaža Mladinsko zdravilišče Debeli rtič, Plaža Krka Strunjan, Tartinijev trg Piran z Društvom Študentov Občine Piran, Dragonja z Zavodom Eco Humanitatis in pred Gostilno Ribič v Seči. Potapljači društva Nemo Divers bodo v okviru akcije AWARE čistili slovensko morje v soboto 24. septembra, in sicer na plaži v Portorožu.

Potapljačem se bo pridružilo kar nekaj organizacij, ki imajo povezavo z morjem. Med njimi bo tudi društvo Morigenos, ki že vrsto let skrbi za opazovanje delfinov v slovenskem morju.

Vir: MOP

Foto: SVOM

Comments are closed.