Arganovo olje za zaščito kože

arganovo-oljeV domači tradicionalni maroški lekarni se arganovo olje uporablja tako za notranje kot za zunanje zdravljenje. Že dojenčke mažejo s tem oljem, da jih zaščitijo pred zunanjimi vplivi. Še posebej pogosto po arganovem olju posegajo pri boleznih kože in za ohranitev mladostnega videza. V kozmetiki je zaradi omenjenih učinkovin arganovo olje odličen dodatek v izdelkih, ki zavirajo staranje kože, v izdelkih za suho kožo, nego obnohtne kožice, zdravljenje aken ter v izdelkih za nego las.

Arganovo olje kožo omehča in navlaži, spodbuja pa tudi obnovo njenih celic. Nanos arganovega olja obnovi hidrolipidni sloj kože, pomaga pri boju proti dehidraciji in nudi zelo veliko esencialnih elementov, ki koži pomagajo, da ohranja naravno vlažnost in prožnost. Poleg lepotnih ima arganovo olje tudi številne zdravilne učinke. Aktivira kisik v celicah, izboljšuje možganske zmogljivosti in pozitivno deluje na jetra in prebavo.

Analize so pokazale, da arganovo olje vsebuje fitosterole, ki so še posebej učinkoviti pri blaženju brazgotin in zdravljenju problematične kože. Zaradi teh lastnosti je kot nalašč za nego kože, poškodovane zaradi aken. Visoka vsebnost linolenske kisline pomaga pri uravnavanju holesterola v krvi. Raziskave so pokazale, da 16 g (2 veliki žlici) arganovega olja zagotavlja celodnevno potrebo po esencialni linolenski kislini.

Vir: Bodieko.si