Na letošnjem natečaju »Planetu Zemlja prijazna šola/vrtec 2011/12« sodeluje več kot 55 zavodov

pz-prijazna-solaZ začetkom letošnjega šolskega leta se je začel že drugi vseslovenski natečaj Planetu Zemlja prijazna šola/vrtec, ki ga organizira društvo Planet Zemlja. Gre za natečaj, katerega osnovno vodilo je prepoznati izobraževalne zavode, ki so v svojem delovanju prijazni do okolja in motivirati druge, ki morda za to, da postanejo takšni, potrebujejo le še kanček vzpodbude.

V letošnjem natečaju sodeluje prek 55 zavodov, medtem ko jih je lani le prek 35. Zavodi, med katerimi so tako vzgojno-varstveni zavodi, osnovne in srednje šole, imajo s prijavo na natečaj možnost izbire med 9 projekti (lani med 4), kjer jim nudimo pridobivanje dodatnih znanj. Projekti terjajo različne stopnje znanja in aktivnosti udeležencev, saj so med temi tako predavanja na različne tematike ki ne terjajo posebnih predznanj ali aktivnosti, kot tudi raziskovalni dogodki, šolanja vožnje kajaka in kanuja, kjer sta pomembni tako spretnost kot tudi varnost otrok, in motivacijski projekti z mamljivimi nagradami, ki se jih bodo najbolj razveselili udeleženci z veliko domišljije…

V društvu smo namreč prepričani, da je pozitivna motivacija najbolj učinkovito orodje na poti k cilju. Cilj društva pa je osveščati različne javnosti o pomenu odnosa do okolja za kvaliteto bivanja prihodnjih generacij.

Tako je letos največ zanimanja pokazal projekt »Ko odpadki postanejo zlato«. Gre za predavanje ki ga izvajajo strokovnjaki Ventovarne, kjer na slušateljem primeren način (otroci, starši, zaposleni v zavodu) posredujejo znanja s področja pravilnega ločevanja in zbiranja odpadkov.

Zelo blizu temu je tudi zanimanje za projekt »Eko beri«, kjer vzgojitelji varovancem prebirajo pravljice z zelenimi vsebinami (te jim podari Eko knjiga), slišano otroci narišejo, komisija izbere zmagovalno skupino otrok, ki za nagrado prejme … Da tudi pri slednjih (nagradah) društvo Planet Zemlja misli na kvalitetno bivanje prihodnjih generacij, se boste lahko prepričali na prireditvi, na katero vas bomo povabili spomladi.

Natečaj se bo torej zaključil spomladi 2012, na zaključni prireditvi ob Svetovnem dnevu Zemlje pa bodo javnosti predstavljeni sodelujoči, najboljši, ki lahko veljajo za dober zgled drugim, pa bodo prejeli priznanja in nagrade.