Nasveti za varčevanje z električno energijo

mikrovalovkaZ učinkovito in premišljeno rabo lahko bistveno vplivamo na porabo električne energije. Za vas so v kampaniji Uresničujmo, z energijo varčujmo! pripravili nekaj preprostih nasvetov, s katerimi lahko zmanjšate porabo in s tem tudi vaš mesečni račun za elektriko.

Mikrovalovka v primerjavi s pečico prihrani do 80 % električne energije. Primerna je za segrevanje že pripravljenih ali zamrznjenih jedi.

Likalniki sodijo med večje porabnike energije, saj je moč njihovih grelnikov navadno več kot 1 kW.

Perilo razvrščajmo po tipih blaga. Najprej likajmo občutljiva oblačila, za katera je potrebna nižja temperatura, nato pa blago, ki zahteva višjo temperaturo. Grelec likanja izklopimo nekaj minut pred koncem dela.

Z likalniki na paro likamo hitreje in bolje ter prihranimo čas in energijo.

Med daljšimi odmori likalnik izklopimo.

Preveč mokro in preveč suho perilo je potrebno likati dalj časa, zato je »normalna suhost« najboljša. Občutljivo perilo lahko likamo po izklopu likalnika s preostalo toploto.

Poraba energije za likanje je precejšnja, približno 1,3 kWh za 5 kg perila, zato likajmo le perilo, za katero je to nujno.

Velika električna moč sesalnika (preko 1 kW) običajno še ni garancija za uspešno sesanje. Pri nakupu novega sesalnika se odločimo za takega, ki ima aktivni način vsesavanja (posebne vrteče se krtače, stepalne glave ipd.).

Z uporabo ekonom loncev lahko prihranimo od 30 do 60 % energije, porabljene za kuhanje.
Več pa na spletni strani http://www.uresnicujmo.si