Zmanjšanje rabe energije v gospodinjstvih

en2_logotip_01 Zmanjšanje rabe energije v gospodinjstvihLetošnje leto se je Slovenija prvič vključila v projekt Energy Neighbourhoods2. Slovenski partner je Gradbeni inštitut ZRMK. Namen projekta je osvestiti gospodinjstva za zmanjšanje rabe energije in s tem znižati obratovalne stroške na podlagi zgolj sprememb bivalnih navad.

Ti ne zahtevajo posebnih investicijskih stroškov (zamenjava žarnic z učinkovitejšimi sijalkami, popolno izklapljanje električnih naprav namesto običajne uporabe funkcije mirovanja, doslednejša uporaba časovnikov ogrevalnih sistemov, nastavitev ustrezne temperature ogrevanja, pravilno prezračevanje prostorov in podobno) ali večjega časovnega vložka.

Na projekt se prijavi skupina 5 do 12 gospodinjstev, ki jo lahko sestavlja skupina gospodinjstva iz iste stavbe ali iz različnih stavb. Izziv je zmanjšanje porabe za vsaj 9 % v konkurenci z drugimi soseskami v Evropi. Edini pogoj je tehnična možnost rednega spremljanja individualne porabe toplote za ogrevanje in elektrike.

Sebe in svojo sosesko prijavite na elektronskem naslovu miha.tomsic@gi-zrmk.si ali na miha.mirtic@gi-zrmk.si, prijave pa potekajo do prve polovice novembra 2011. Tekma za najbolj varčno gospodnjstvo se bo pričela 1. decembra 2011 in bo trajala do 31. marca 2012, ko se bo zadnjič odčitalo stanje števca za porabo energije.

Comments are closed.