Elektronski nos za zaznavanje infekcij

kaseljAmeriški znanstveniki so razvili elektronski nos, napravo za diagnosticiranje infekcij dihal. Naprava deluje na principu primerjanja neprijetnega vonja iz pacientovega zadaha s standardnimi metodami zaznavanja infekcij. Tako lahko zdravnik ugotovi, ali ima pacient bakterijsko infekcijo in pravilno predpiše antibiotike.

Raziskovalna skupina z Univerze Pennsylvania je povedala, da naprava predstavlja hitrejši, cenejši in enostavnejši način kot vse trenutno dosegljive metode za zaznavanje infekcij dihal. Namreč, prav težko je določiti običajno infekcijo dihal, kot je pljučnica, in pogosto se zgodi, da zdravnik nepravilno predpiše antibiotik.

Sedaj so raziskovalci prepričani, da lahko z novo napravo preprečijo pogoste zmote. Vsaka bakterija namreč proizvaja unikatno mešanico izdihnjenih plinov in e-nos lahko prepozna te vzorce. Tako je mogoče hitro ugotoviti, kateri antibiotik predpisati bolniku.

Strokovnjaki nameravajo v naslednji fazi proučiti, ali je napravo možno uporabiti pri diagnosticiranju bolezni, kot so pljučni rak in bolezni jeter ter ledvic.

Vir: svarog.org