Slovenske občine so vedno bolj ekološke pri novoletnem okraševanju

okraskiV društvu planet Zemlja smo tudi letos izvedli krajšo raziskavo na temo novoletnega okraševanja, v katerem je sodelovala petina vseh slovenskih občin. Raziskava je pokazala povečanje zavedanja občinskih uprav o vplivu novoletnega okraševanja na kvaliteto bivanja občank in občanov ter s tem povezanimi stroški uprave. Ob tem se je izkazalo, da so informacije o sicer dražji, a okolju in proračunu prijaznejši osvetlitvi z LED svetili, dosegle tudi občinske pisarne.

Občine smo v raziskavi razdelili v tri velikostne skupine: občine do 3.000 prebivalcev, občine med 3.000 in 10.000 prebivalcev in občine z več kot 10.000 prebivalci.

Električni novoletni okraski pri 70 % vseh občin, ki so se odzvale, ne bodo presegli dolžine 2500 m na občino, ob tem pa iz občinskih uprav sporočajo, da količine ne bodo večje od lanskih. Njihova poraba naj ne bi presegala moči 10.000 kW, večina občin pa bo osvetlila vse predele mesta s poudarkom na središču mesta.

Približno 50 % slovenskih občin, ki so se odzvale, ima večino okraskov iz LED svetil, ki so v povprečju prižgana med 10 in 12 ur na dan. Več kot 60 % sodelujočih občin je stare okraske z varčnejšimi LED svetili zamenjala že leta 2009 in 2010.

Sicer pa so tudi občine občutile vpliv recesije in stroške za postavitev novoletne okrasitve ohranile v starih okvirih ali jih v primerjavi z lanskim letom celo zmanjšale. 60 % manjših občin, ki so se odzvale, je za novoletno okrasitev namenilo do 5.000 evrov, medtem ko so večje občine porabile več kot 10.000 evrov, ena izmed teh pa celo 50.000 evrov.