Konferenca o uporabi zdravstvenih trditev na živilih in prehranskih dopolnilih

hranaInštitut za nutricionistiko v sodelovanju z Zbornico kmetijskih in živilskih podjetij pod pokroviteljstvom Evropske komisije in njenega Predstavništva v Sloveniji organizira mednarodno konferenco o uporabi zdravstvenih trditev na živilih in prehranskih dopolnilih.

Konferenca, ki bo potekala na Gospodarski zbornici v četrtek, 19. januarja, ob 10. uri, bo osredotočena na primerno uporabo zdravstvenih trditev na živilih in na pravkar sprejet seznam dovoljenih zdravstvenih trditev na ravni Evropske unije s strani stroke. Stalni odbor za prehranjevalno verigo pri Evropski komisiji je namreč 5. decembra 2011 sprejel seznam zdravstvenih trditev, ki se bodo smele uporabljati na živilih in prehranskih dopolnilih. Za industrijo je to področje zelo zanimivo, saj sodoben potrošnik zdravju prijazna živila razumeva kot dodano vrednost in je zanje pripravljen plačati več. Po drugi strani potrošniki do takšnih trditev na živilih postajajo vse bolj nezaupljivi in jih zaradi pogoste rabe včasih dojemajo že kot marketinški trik.

Uveljavitev seznama dovoljenih zdravstvenih trditev bo na konferenci predstavil g. Basil Mathioudakis, vodja enote za prehrano na generalnem direktoratu Evropske komisije za zdravje in varstvo potrošnikov. Predstavil bo tudi način uveljavitve seznama na trgu ter nove aktivnosti, ki jih na tem področju načrtuje Evropska komisija.

Vir: Predstavništvo EK