Odprtje razstave »Sodobno finsko steklo« v Narodnem muzeju

drevo Odprtje razstave »Sodobno finsko steklo« v Narodnem muzejuV Narodnem muzeju Slovenije gostijo razstavo sodobnega stekla, ki jo je pripravil Finski muzej stekla (Suomen lasimuseo) iz Riihimäkija. Tokrat so predstavljeni najsodobnejši dosežki finskega oblikovanja stekla, ki temelji tudi na delu slavnih oblikovalcev Tapia Wirkkale, Kaja Francka in Alvarja Aalta.

Izdelava stekla poteka na dva načina, a okolju prijaznejša je ročna tehnika, ki je tudi tradicionalna. Poteka s pihanjem s steklarsko pipo, na ta način pa se tudi izdelujejo maloserijski in unikatni izdelki.

Posebnost pričujoče razstave je tudi zanimiva vizualna zasnova, navdih za katero sta mlada arhitekta našla ravno v prostranih finskih gozdovih. Za svojo inspiracijo sta oblikovalca vzela brezov gozd, ki je narejen iz kartonskih tulcev.

Ob odprtju razstave je Nj. eksc. Pekka Metso, veleposlanik Finske, izrazil navdušenje nad idejo in dodal: »Promocijski slogan pravi »I feel Slovenia«. Da, čutim Slovenijo in trdno verjamem, da je oblikovanje eno od sicer mnogih področij, na katerih se srečujejo poti naših dveh dežel.«

Comments are closed.