Zmanjšanje porabe gospodarstva

drevoČimbolj racionalna raba in obnavljanje naravnih virov ob sočasnem varovanju okolja so v predlogu resolucije, o kateri bo Parlament glasoval v četrtek, navedeni kot ključ do večje konkurenčnosti evropskega gospodarstva. Poslanci zahtevajo tudi strožja pravila o upravljanju z odpadki in odpravo subvencij, ki škodujejo okolju.

Medtem ko bodo voditelji držav članic Unije v sredo razpravljali o rasti, bodo poslanci opozarjali, da gre veliko ekonomskega potenciala v dobesedno v koš. Kot odgovor na višje cene surovin bi EU morala do leta 2020 zapreti odlagališča in prepovedati sežiganje tistih odpadkov, ki jih je mogoče reciklirati. Parlamentarci še dodajajo, da bi morale države recikliranju nameniti več sredstev.

Osnutek neobvezujoče resolucije tudi priporoča preusmeritev obdavčenja z dela na okolje in dodaja, da bi bilo treba subvencije, ki škodujejo okolju ali spodbujajo neracionalno rabo virov, do leta 2020 ukiniti. Poslanci še želijo, da bi se Unija do leta 2013 dogovorila glede kazalnikov, ki bi bili osnova za zakonodajne pobude in konkretne cilje učinkovitosti virov za pospešitev.