Zvoki narave na delavnici »Zvočni safari«

lokvice2Naravne lepote, ki nas obdajajo, niso čudovite zgolj vizualno, ampak tudi zvočno. Ljudje pokrajino in okolico vedno najprej dojamemo kot vizualno zaznavo, nato pa se le še redki podajo tudi na zvočno spoznavanje novega okolja. A zvočna pokrajina nam pošilja sporočila, ki smo jih pred tem dojeli le kot spremljevalce vidnih, ali pa jih celo preslišali.

Častna članica društva Planet Zemlja Tinkara Kovač v okviru Festivala Lokvice pripravlja delavnico »Zvočni safari«, ki jo bo vodil glasbenik, skladatelj in oblikovalec zvočnih prostorov Boštjan Perovšek, izvedena pa bo 23. junija 2012, ob 11.30 in bo okvirno trajala pet ur, z vmesnim odmorom.

Kako se lahko spoznamo z zvočnim bogastvom okoli nas?

Zvočni safari nauči poslušanja naravnih in urbanih zvokov. S pomočjo ustrezne tehnične opreme udeleženci delavnice zajamejo zvok zvočnega okolja, kjer se nahajajo. Nato ga razvrstijo v forme in z njim oblikujejo zvočno šumske kompozicije.

Zvoki namesto fotografije

Na delavnici »zvočnega safarija« udeleženci namesto lepega foto posnetka lovijo zvok okolice nekje na Krasu; veter, ptiči, škržati,… Z ostalimi soudeleženci si pod vodstvom mentorja razdelijo cilje – nekdo bo snemal živali, drugi burjo, tretji promet,…. Na koncu dneva vsi skupaj sestavijo zvočno sliko pokrajine, po kateri so hodili, se vozili in zadovoljno utrujeni prigriznili in pili dobrote okolja. Spomin na dogodek ne bo ostal le v glavi, saj boste s seboj odnesli čisto svojo zvočno kompozicijo, ki si jo boste lahko kasneje v domačem okolju zavrteli in z njeno pomočjo podoživeli vtise.

Kje se lahko prijavite?

Prijavite se lahko na elektronskem naslovu tinkara@lokvice.si, kjer boste dobili še vsa potrebna nadaljnja navodila in odgovore na vsa vaša dodatna vprašanja v zvezi z delavnico, več o samem festivalu pa lahko najdete tudi na spletnem omrežju www.facebook.com/festival.lokvice.

Mesta za udeležbo na delavnici so omejena (od 6 do 10 ljudi največ na skupino). V primeru večjega povpraševanja pa se delavnica ponovi še 24. junija, ob 11.30, ali še kasneje v poletni in jesenski sezoni.