Rožmarin ima zdravilne učinke

rozmarinRožmarinov prijetni vonj in zanimiv okus, ki ga daje jedem, nista edini prednosti mediteranske rastline.

Uporabni deli rožmarina v zdravilne namene so njegovi cvetovi in listi. Cvetove nabiramo, ko so v polnem razcvetu, nato jih posušimo. Vednozelene liste lahko nabiramo kadarkoli čez leto. Če jih ne uporabljamo svežih, jih posmukamo z vejic in jih hitro posušimo. Hranimo jih v dobro zaprtih posodah. Posušeni listi imajo značilen aromatičen vonj in aromatičen, rahlo grenak okus.

Rožmarin uporabljajo za čaje, tinkture, kot izvleček in kot eterično olje. Poleg tega rožmarin služi tudi kot vir naravnih antioksidantov v prehranskih dopolnilih.

V ljudskem zdravilstvu rožmarin uporabljajo za lajšanje marsikatere tegobe. Med drugim tudi za hitrejše celjenje ran, za krepitev krvnih žil in izboljšanje venskega obtoka, za izboljšanje spomina in miselne zbranosti, za preprečevanje prezgodnjega izpadanja las in proti prhljaja, pri slabi prebavi, želodčnih krčih, napihnjenosti in zaprtju, pri vnetjih sapnic, ušes, nosu in grla, saj naj bi olajševal izkašljevanje, zaviral širjenje bakterij in jih uničeval in za bolečine v mišicah, pri išiasu, za revmatične bolečine in vnetja.

Vir: bodieko.si