Previdno pri pripravi hrane

voda Previdno pri pripravi hranePoleti moramo zaradi vročega vremena skrbeti za zadosten vnos tekočin, da se naše telo ne izsuši oziroma dehidrira. Nevarnost izsušitve je še večja, kadar otrok izgublja več tekočin, kot jih popije, kar se zgodi, kadar ima drisko in/ali bruha.

Kako pride do okužbe?
Do okužbe običajno pride ob zaužitju živil živalskega izvora, lahko pa tudi preko sadja, zelenjave ali peciva, ki se je kontaminiralo ob stiku z živalskimi izdelki. Do okužb pride tudi ob pitju okužene vode in ob stiku z okuženimi domačimi ljubljenčki (želve, kače, kuščarji in drugi plazilci).
Salmonele so namreč najbolj poznane bakterije, ki povzročajo prebavne težave pri ljudeh, zlasti v teh poletnih mesecih. Okužbe s temi bakterijami pa najbolj pogosto prizadenejo majhne otroke, zato je še kako potrebna previdnost pri pripravi hrane.

Kako preprečiti okužbo s salmonelo?
Okužbe s salmonelami preprečujemo predvsem z dobrimi higienskimi postopki pri pripravi hrane (ločene površine, deske za rezanje, posebni noži za pripravo mesa) ter rednim umivanjem rok. Živila živalskega izvora morajo biti ustrezno hranjena v hladilniku. Hrano je potrebno tudi dobro toplotno obdelati.

Umivanje rok je izjemno pomembno!
Otroci si morajo po stiku in igri z živalmi, posebej kuščarji in želvami, vedno umiti roke.

Vir: UKC

Comments are closed.