Islandski recept proti političnemu onesnaževanju?

islandijaNa Islandiji bo danes potekal posvetovalni referendum o osnutku nove ustave, ki ga je pripravil 25-članski ustavni zbor. Ustava, ki so jo pred dvema letoma začeli pripravljati izvoljeni navadni državljani, je eden od ukrepov po sesutju islandskega finančnega sektorja leta 2008.

Pripravljena ustava je prva državna ustava, ki jo je napisalo islandsko ljudstvo, in to dobesedno. Ustavni zbor je bil namreč izvoljen neposredno na volitvah, kandidati niso bili izbrani na podlagi strankarske pripadnosti, prav tako niso smeli prevladovati politični strokovnjaki.

Za izvolitev se je lahko potegoval vsakdo; izjema so predsednik države, predstavniki oblasti in odbor, pristojen za organizacijo zbora.

Proces priprave nove ustave – staro je Islandija prevzela od Danske ob osamosvojitvi leta 1944 – se je začel po zlomu finančnega sektorja in zaradi globoke gospodarske krize v državi.

Zlomu je na parlamentarnih volitvah leta 2009 sledil poraz konservativne vlade nekdanjega premiera Geira Haardeja – prvega premiera na svetu, ki se je zaradi finančne krize znašel pred sodiščem.

Oblast je prevzela leva koalicija na čelu s socialnimi demokrati premierke Johanne Sigurdardottir, ena njihovih predvolilnih obljub pa je bila prenova stare ustave. Sigurdardottirova je sicer okoli 230.000 volilnih upravičencev v petek pozvala, naj gredo na referendum. Koliko ljudi se bo glasovanja udeležilo, pa ni znano, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V procesu priprave osnutka ustave so člani ustavnega zbora svoje ideje in delo objavljali na internetu, se posvetovali z javnostjo in skušali dobiti nasvete in predloge na različnih družbenih omrežjih, kot so Facebook, Twitter in YouTube.

Glasovnice bodo sicer obsegale šest vprašanj, med njimi tudi, ali bi morali predlogi ustavnega zbora “predstavljati temelj novega osnutka ustave”, poroča dpa. Volišča bodo odprta do polnoči po srednjeevropskem času, prvi rezultati pa znani v nedeljo.

Referendum je le posvetovalen, ustavo z morebitnimi spremembami bo moral potrditi tudi tamkajšnji parlament. To bi se najverjetneje lahko zgodilo šele po parlamentarnih volitvah aprila naslednje leto.

Vir: večer.com

Foto: “domdeen”/FreeDigitalPhotos.net