Izrezovanje buče na noč čarovnic

buca-150x150 Izrezovanje buče na noč čarovnicObičaj izrezovanja buč na noč čarovnic se je s popularno kulturo razširil predvsem iz ZDA, kamor so ga prinesli izseljenci z Irske in Škotske, le da so ti svoje svetilke tradicionalno izrezovali iz repe in se ob njih spominjali na umrle duše, ujete v vicah. V ZDA so tradicijo izrezovanja buč prvič zabeležili leta 1837, vendar so takrat to počeli ob času žetve, z nočjo čarovnic pa so buče povezali šele v drugi polovici 19. stoletja, ko je veljalo, da s takšnimi svetilkami preganjamo zle duhove.

Buča, v katero bomo izrezali režeči obraz, naj bo velika in čim bolj pravilne oz. simetrične oblike. Tudi če ni najbolj okrogla, bo še vedno lepo žarela, poskrbimo le, da bo stabilno stala; buča, ki se kotali naokoli s prižgano svečo v trebuščku, je nepraktična in nevarna. Pazimo, da je med prevozom in premikanjem ne odrgnemo, saj potem ne bo več tako lepa, pa tudi gniti bo pričela hitreje kot nepoškodovana buča. Dobro je tudi, če buča ni preveč “bradavičasta” oz. ima vsaj eno stran gladko: tam bomo izrezali obraz. Seveda pa lahko vse nepravilnosti, ki jih buča vseeno ima, “vkomponiramo” v končni izdelek in jih tako obrnemo sebi v prid. Še en nasvet: če je buča nagnjena, pazite, da obrazek ne bo “gledal navzdol”, torej ga morate izrezati na tisti strani buče, ki je obrnjena navzgor.

Za izdelavo potrebujemo le nož z ozkim in dolgim rezilom, s katerim bomo rezali, ter veliko žlico ali žlico za sladoledne kepice, s katero bomo izdolbli notranjost buče. Za manjše popravke bo primeren manjši nož, odlično pa se obnese tudi olfa nož, vendar previdno z njim, še posebej, če izrezujejo tudi otroci. Izberemo obraz (ali pa kakšen drug motiv, povezan s čarovnicami, duhovi in nasploh vsem strašnim), ki bo razsvetljeval dvorišče ali balkon.

Na spletu najdete milijon in eno idejo, še posebej za prvič pa je najbolje izbrati klasičen “režeči obraz”: trikotne oči in nos ter enostavna usta s trikotnimi zobmi. Zaobljene linije je veliko težje izrezovati. Veliko zabave.

Vir: http://www.dnevnik.si/kultura/1042483386

Slika: ‘’supakitmod”/FreeDigitalPhotos.net

Comments are closed.