Ljubljana za zeleno prestolnico Evrope za leto 2015

ljubljana1 Ljubljana za zeleno prestolnico Evrope za leto 2015Evropska komisija je sporočila seznam mest, ki so se prijavila na izbor zelene prestolnice Evrope za leto 2015. Za nagrado se poteguje osem mest: Bristol (Združeno kraljestvo), Bruselj (Belgija), Bydgoszcz (Poljska), Dublin (Irska), Glasgow (Združeno kraljestvo), Kaunas (Litva), Kutahya (Turčija) in Ljubljana (Slovenija). Nagrada za zeleno prestolnico Evrope se podeli mestu, ki je vodilno na področju okolju prijaznega mestnega življenja.

Mednarodna skupina strokovnjakov bo zdaj tehnično ocenila vsako posamezno prijavo na podlagi dvanajstih kazalnikov, ki zajemajo podnebne spremembe in energetsko učinkovitost, trajnostni lokalni prevoz, kakovost zraka in stopnje hrupa, zelene mestne površine in trajnostno rabo zemljišč, spodbujanje narave in biotske raznovrstnosti, ravnanje z odpadki, porabo vode in čiščenje odpadnih voda, ekološke inovacije in trajnostno zaposlovanje ter okoljevarstveno upravljanje lokalnih oblasti.

Mesta v ožjem izboru bodo leta 2013 povabljena, da predstavijo svoje predloge mednarodni žiriji, ki bo ocenila njihova prizadevanja za izboljšanje kakovosti okolja in ambicioznost zastavljenih ciljev, njihove komunikacijske ukrepe ter zmožnost, da delujejo kot zgled in spodbujajo najboljšo prakso v drugih evropskih mestih. Zmagovalec bo razglašen junija 2013 v Nantesu v Franciji. Nagrado za zeleno prestolnico Evrope je od začetka njenega podeljevanja leta 2010 prejelo pet mest. Prvi je to nagrado prejel Stockholm, leta 2011 mu je sledil Hamburg, letošnja zelena prestolnica pa je Vitoria-Gasteiz v Španiji. Nantes bo nosilec naslova za leto 2013 in ga bo predal Københavnu za leto 2014.

Vir: PEK

Comments are closed.