Ob zaključku tedna otroka natečaj »Planetu Zemlja prijazna šola/vrtec« v polnem zagonu

kajakZ začetkom letošnjega šolskega leta se je začel že tretji vseslovenski natečaj Planetu Zemlja prijazna šola/vrtec, ki ga organizira društvo Planet Zemlja. Gre za natečaj, katerega osnovno vodilo je prepoznati izobraževalne zavode, ki so v svojem delovanju prijazni do okolja in motivirati druge, ki morda za to, da postanejo takšni, potrebujejo le še kanček vzpodbude. V letošnjem natečaju sodeluje 70 zavodov, 8.844 otrok in 329 mentorjev, ki bodo aktivni v 118 projektih.

Zavodi, med katerimi so tako vzgojno-varstveni zavodi, osnovne in srednje šole, imajo letos s prijavo na natečaj možnost izbire med 12 projekti (lani med 9 in predlani 4), skozi katere jim nudimo pridobivanje dodatnih znanj. Projekti terjajo različne stopnje znanja in aktivnosti udeležencev, saj so med temi tako predavanja na različne tematike ki ne terjajo posebnih predznanj ali aktivnosti, kot tudi raziskovalni dogodki, šolanja vožnje kajaka in kanuja, kjer sta pomembni tako spretnost kot tudi varnost otrok, in motivacijski projekti z mamljivimi nagradami, ki se jih bodo najbolj razveselili udeleženci z veliko domišljije, …

V društvu smo namreč prepričani, da je pozitivna motivacija najbolj učinkovito orodje na poti k cilju. Cilj društva pa je osveščati različne javnosti o pomenu odnosa do okolja za kvaliteto bivanja prihodnjih generacij.

Tako kot lani je tudi letos največ prijav na projekt »Eko beri«, veliko zanimanja pa je požel tudi nov projekt »Eko generacija«. Gre za nov elektronski medij za mlade eko novinarje, ki bodo novemu mediju www.eko-generacija.org prispevali novinarske prispevke na ekološke teme.

Pri projektu Planetu Zemlja prijazna šola/vrtec sodelujejo tudi Agencija za okolje, Znanstvena fundacija Slovenije, Kajakaška Zveza Slovenije, Ventovarna, Eko Etno Zavod, Eko knjiga in Gradbeni Institut ZRMK.

Natečaj se bo zaključil spomladi 2013, na zaključni prireditvi ob Svetovnem dnevu Zemlje pa bodo javnosti predstavljeni sodelujoči, najboljši, ki lahko veljajo za dober zgled drugim, pa bodo prejeli priznanja in nagrade.

Več o natečaju najdete tukaj.