»Moramo biti bolj ambiciozni«

rj1 »Moramo biti bolj ambiciozni«V razpravi Evropskega parlamenta o resoluciji za konferenco o podnebnih spremembah COP18 je slovenska poslanka dr. Romana Jordan prisotne pozvala:

»Kriza ne sme biti izgovor za zanemarjanje podnebnih sprememb. Podnebne spremembe so globalni problem, ki terjajo ubrano mednarodno ukrepanje. Menim pa, da so odzivi po enostranskem zvišanju ambicij v naši resoluciji odveč.«

Izrazila je tudi svoje zavedanje, da odločevalcem na evropski ravni marsikdo lahko očita, zakaj sploh ta konferenca, ko pa rezultati niso vidni. »Poslanci evropskega parlamenta moramo biti na Konferenci o podnebnih spremembah v Dohi zelo odločni, da morajo biti države bolj ambiciozne in da morajo ukrepati takoj. Obupati ne smemo, vseeno še ni prepozno, morali pa bomo biti bolj ambiciozni,« je dejala.

Čeprav so poročila črna, je napredek, ki se je vendarle zgodil v petih letih od Balija do danes, presenetljiv. Do sedaj je bilo na globalni ravni dogovorjeno že, da globalni dvig temperature ne sme preseči 2 °C; oblikovana je bila globalna omejitev izpustov; ustanovljena sta bila Zeleni podnebni sklad in instrument za prenos tehnologij; vzporedno pa je bilo sprejetih še mnogo drugih načelnih političnih dogovorov, kjer se delo nadaljuje z definiranjem podrobnosti.

Več o razpravi si lahko preberete tukaj.

Vir: http://www.rjordancizelj.si/

Comments are closed.