S pravilno razporeditvijo v hladilniku do nižje porabe energije

hladilnik-150x150 S pravilno razporeditvijo v hladilniku do nižje porabe energijeNa katero polico hladilnika sodijo jogurti? Kaj pa banane? In tisti ostanek jagodnega peciva? Žal se za vrati naših hladilnikov največkrat skriva prava zmešnjava, pogosto pa tudi živila, ki jih sploh ni potrebno hraniti na hladnem. Na koncu izgubimo pregled nad vsebino in živilom mimogrede poteče rok uporabe, za povrh pa po prenapolnjenih policah ne more krožiti hladen zrak in se zato poveča poraba energije. Smo pripravljeni narediti red v svojem hladilniku?

Salame in šunke je najbolje shranjevati zaprte v plastičnih posodah, saj bodo tako živila zaščitena pred izsušitvijo in gnitjem.
Sveže meso in ribe v hladilniku hranite le kratek čas, na spodnji polici, kjer je najhladneje, vselej dobro zaščitene s folijo.
Sveže sadje in zelenjava začneta hitro izgubljati koristne vitamine, zato ju v hladilniku hranimo čim krajši čas, vselej v posebnem predalu na dnu.
Mlečne izdelke hranimo na srednji ali vrhnji polici. Ker se hitro navzamejo vonjav, načete dobro zaprimo ali zavijmo v folijo.
Vrata hladilnika so namenjena shranjevanju jajc, pijač in razne vložene zelenjave in sadja, ki pa jih moramo v hladilniku hraniti šele takrat, ko jih odpremo.
Pločevink ni potrebno shranjevati v hladilniku. Če vsebine pločevinke nismo porabili, jo pretresimo v plastično posodico ali steklen kozarec in dobro zaprimo.

Pri pravilni razporeditvi živil v hladilniku, lahko hladilnik brez skrbi nastavimo na višjo temperaturo in tako zmanjšamo porabo električne energije do 10 odstotkov.

Vir: uzivajmozdravo.si

Slika: “Ambro”/FreeDigitalPhotos.net

Comments are closed.