Učenci OŠ Simona Jenka Smlednik so pekli kruh v krušni peči

kruhV petek, ko je potekala akcija Tradicionalni slovenski zajtrk, so imeli učenci 8. razreda OŠ Simona Jenka Smlednik ta dan naravoslovni dan.

24 učencev je takoj po šolskem zajtrku odšlo na kmetijo “Pri Bergantu” v Smlednik. Tam jih je sprejel gospodar Tone. »Pokazal nam je različne vrste mok za peko kruha, opisal sestavine in razmerja sestavin za mesenje pravega domačega kruha. Kot zanimivost nam je povedal, da se udeležuje tekmovanj v peki kruha,« je v dopisu zapisala učiteljica Stanka Grah. Pokazal jim je tudi priznanje, ko se je uvrstil na najvišja mesta in ob tem poudaril, da je »ves čas treba nabirati nova znanja in informacije«.

Učenci so nato z ” butarami” zakurili krušno peč. »Zamesile smo kruh, počakali, da je vzhajal, nato pa oblikovali vsak svoj hlebček. Še enkrat smo ga pregnetli in dali vzhajati,« je zapisala učiteljica.
Iz vroče peči je gospodar pospravil pepel in vanjo naložil hlebe kruha. Po približno eni uri je bil kruh pečen. »Počakali smo, da so se hlebci ohladili, nato smo jih dali v papirnate vrečke in jih odnesli domov. Ob prihodu nazaj v šolo smo en hleb kruha razrezali in ponudili delavcem šole. Spekli smo zelo okusen kruh,« je še povzela učiteljica Stanka Grah.