V Katarju konferenca Združenih narodov o podnebnih spremembah

oblaki V Katarju konferenca Združenih narodov o podnebnih spremembahS pričetkom zadnjega tedna novembra in vse do 7. decembra bo v Dohi v Katarju potekala konferenca Združenih narodov o podnebnih spremembah, na kateri udeleženci nameravajo utreti težavno pot do uresničitve lanskoletnega dogovora o okrepljenih ukrepih za boj proti podnebnim spremembam.

Evropska unija želi, da bi ob koncu konference dosegli soglasje, da se vsi elementi svežnja odločitev, dogovorjeni v Durbanu, do leta 2015 združijo v novem svetovnem podnebnem sporazumu. Poleg tega je EU katarsko predsedstvo pozvala, naj organizira ministrske razprave, na katerih bi se dogovorili o konkretnih ukrepih za dodatno zmanjšanje svetovnih emisij pred letom 2020. EU trdno vztraja pri svojem delu dogovora, doseženega v Durbanu, in zavezi, da bo sodelovala v drugem obdobju Kjotskega protokola.

EU državam v razvoju nameni največ uradne razvojne pomoči in finančnih sredstev za podnebne ukrepe na svetu. Na konferenci v Dohi bo pokazala, da je na dobri poti, da za obdobje 2010-2012 v skladu s svojo zavezo zagotovi celoten znesek v višini 7,2 milijarde evrov finančnih sredstev za hiter začetek izvajanja podnebnih ukrepov.

Vir: PEK

Foto: FreeDigitalPhotos.net

Comments are closed.