Količine odpadkov lahko zmanjšamo s preprostimi ukrepi

smeti2 Količine odpadkov lahko zmanjšamo s preprostimi ukrepiV Evropskem tednu zmanjševanja odpadkov, ki bo potekal vse do 25. novembra,  bodo države članice EU izpostavljale načela nove okvirne evropske Direktive o odpadkih, v kateri sta bistvena poudarka na preprečevanju nastajanja odpadkov ter razumevanju odpadka kot surovine, ki jo je mogoče ponovno uporabiti.

Evropski teden zmanjševanja odpadkov je pomemben predvsem v smislu ozaveščanja vsakega posameznika - prebivalca EU, da lahko v vsakdanjem življenju zmanjša količino odpadkov s preprostimi ukrepi. To je mogoče narediti že tako, da ne nakupujemo stvari, ki jih ne potrebujemo, ki imajo kratko življenjsko dobo, da dobro premislimo o zamenjavi (električnih) aparatov in da jih ne menjamo zgolj zato, ker bi imeli radi druge, in podobno. Še posebno pozornost pa EU namenja problematiki zavržene hrane, ki v okviru biološko razgradljivih odpadkov predstavlja relativno pomemben delež.

Največji delež odpadne hrane proizvedejo gospodinjstva, kar pa lahko z določenimi ukrepi zmanjšamo (npr. tako, da nakupujemo »po pameti«, hrano pravilno shranjujemo, preverimo roke uporabnosti, kuhamo ustrezne količine hrane, idr.).

Vir: Ministrstvo za kmetijstvo in okolje

Foto: Grant Cochrane/FreeDigitalPhotos.net

Comments are closed.