Karavana varne kemije se je ustavila v Mariboru

kvk1Zadnji postanek je Karavana varne kemije opravila v Mariboru s predavanjem na temo preprečevanja vnosa kemikalij v otroško telo prek hrane, kozmetike, oblačil.

Predavatelji, med katerimi so bili tudi strokovnjaki iz Urada RS za kemikalije, so se dotaknili tudi problema deklaracij in oznak na proizvodih, ki naj bi deklarirale visoko vsebnost naravnih sestavin.

Tako smo izvedeli, da uporabniki običajno potrošimo prevelike količine pralnih sredstev za pranje perila, ki je v glavnem čisto, morda le prepoteno, nošeno in ne umazano. Temu pa se stroka ne čudi, saj smo vsi priče dnevnim zavajanjem javnosti ob prikazovanju potrebe po enormnih količinah pralnih sredstev za odstranjevanje madežev ki nato čudežno izginejo. Ob tem smo lahko slišali sugestijo po nakupu sredstev z evropsko oznako o varnosti izdelka (npr. Marjetico), saj da znotraj posameznih držav certificiranje oziroma označevanje izdelkov ni preverjano, pa tudi ne prepovedano. Ob tem so se dotaknili tudi alternativnih, naravnih čistil in opozorili na uporabni spletni portal, kjer so ti nasveti na razpolago vsem: http://si.cleanright.eu/?country=SI.

kvk2

Na področju kozmetike za otroke smo slišali, da otrokom pred odhodom od doma nanesemo do 5 kozmetičnih preparatov. Ob tem velja povedati, da tudi kozmetika vsebuje kemikalije, ki pomagajo h konzerviranju preparatov. V kozmetiki se pojavljajo tudi razne oblike kovin, svinca, arzena, kadmija, ki škodljivo in povečini nevarno vplivajo na naš organizem. Zato velja slišati opozorilo stroke, ki svetuje, da pri kozmetiki upoštevamo navodilo o roku uporabe in če nas to zanima, pobrskamo tudi po sistemu RAPEX, ki je hitri sistem obveščanja o nevarnih kozmetičnih izdelkih.

Z vidika prehranjevanja smo slišali, da je vnos močno zapečene hrane v telo nevarno, da pa tudi na sadju, ki ga še kako svetujejo pri prehrani otrok, težko odstranimo sledi vseh pesticidov, ki se pojavijo na sadju med pridelavo. Še posebej to velja za citruse, ki jih velikokrat zavijejo v papir iz fungicidov. Glede maščob ki jih telo, tudi telo otroka potrebuje, so si mnenja stroke edina, saj da margarina in sintetična olja spadajo v slabe maščobe, medtem ko maslo in svinjsko mast po novih dognanjih prištevajo med dobre maščobe.

Iz tokratnega predavanja Karavane varne kemije smo odnesli veliko novih znanj, še posebej pa je bilo dobro slišati dejstvo, da bi morale biti vse oznake berljive in v jeziku države kjer izdelek kupujemo. Ob tem kaj pomeni berljivo in kaj narediti ko deklaracija ne vsebuje slovenskega prevoda pa smo zašli na že znana pota, kjer vedno znova izvemo, da je nadzor omejen tudi zaradi pomanjkanja inšpektorjev.

Več o samem projektu Planetu Zemlja prijazna šola/vrtec si lahko preberete tukaj.