Kolo, narejeno iz kartona

kolo Kolo, narejeno iz kartonaIzraelski izumitelj Izhar Gafni je izdelal prototip kartonskega kolesa. Okvir kolesa je izdelan iz recikliranega kartona, ki je dodatno obdelan s posebnim organskim zaščitnim premazom, ki zagotovlja vodoodpornost in negorljivost kolesa. Izumitelj je premaz testiral tako, da je obdelano kartonasto ogrodje več mesecev namakal v bazenu z vodo in kljub temu je karton ohranil vso svojo trdnost.

Celo zavorni mehanizem, kolesi in pedali so izdelani iz recikliranih snovi, tako da je kolo dejansko vozno brez kakršnih koli kovinskih elementov. Stroški izdelave tega kolesa bodo zaradi tega izjemno nizki, le okrog 9 dolarjev oz. slabih 7 evrov. To je dobra novica tudi za kupce kolesa, saj izumitelj in njegov poslovni partner menita, da prodajna cena kolesa ne bi smela biti več kot 20 dolarjev (15 evrov).

Poleg ugodne cene je kolo tudi izjemno lahko (tehta samo okrog 9 kilogramov), kljub temu pa je njegova nosilnost neverjetnih 220 kilogramov. Kolo ne potrebuje nobenih popravil, gume, izdelane iz recikliranih avtomobilskih gum, pa se vam nikoli ne bodo spraznile. Življenjska doba kolesa naj bi bila okrog 5 let, odsluženo kolo pa bo mogoče ponovno reciklirati. Eko karotnasto kolo naj bi se začelo masovno proizvajati v nekaj mesecih, za uporabnike pa bo naprodaj čez približno leto dni.

Vir in foto: bodieko.si

Comments are closed.