Oblačila, ki reagirajo na temperaturo telesa in okolja

oblacilaTrije študentje z univerze MIT v ZDA so naredili tkanino, ki reagira odvisno od temperature telesa oz okolja. Kadar je temperatura telesa nižja od okolice, potem tkanina vsrkava vlago in nas hladi, v trenutku, ko stopimo v klimatiziran prostor in je okolica hladnejša, pa nas prej zbrana energija prijetno greje. Zaradi tega na srajcah iz pametnega blaga ni madežev znojenja, počutimo se prijetneje, pa še mečkajo se ne.

Srajce izdeluje podjetje Ministry of Supply iz Bostona, tehnologija izdelave materiala pa temelji na spreminjajočih materialih, ki jih je NASA uporabila za izdelavo oblačil za astronavte.

Ideja prilagodljive srajce rešuje težave tako poslovnežev, ki hitijo s s estanka na sestanek kot ljuditeljev aktivnega življenja ali pa tistih, ki se v službo in na sestanke radi vozijo s kolesom, da se razgibajo in izognejo gneči na cesti. Da je ideja odlična kaže tudi to, da so za omenjeno inovacijo na spletni strani Kickstarter v rekordnem času zbrali za 123 tisoč dolarjev donacij, čeprav so sprva prosili le za 30 tisoč dolarjev.

Vir: http://dne.enaa.com/Inovacije/Inovacije/Oblacila-ki-reagirajo-na-temperaturo-telesa-in-okolja.html?&utm_source=enovice_dne_11032013&utm_medium=email&utm_term=02_novica09&utm_campaign=dne

Foto: FreeDigitalPhotos.net