V Izoli bodo ponujali le dobrote istrske zemlje

hranaHotelirji in gostinci v izolski občini so se zavezali, da bodo gostom ponujali le, kar bo zraslo na istrski zemlji. Pridelovalci in ponudniki lokalnih proizvodov pa so se zavezali, da jim bodo ponujali kakovostne, sledljive, ekološko ali integrirano pridelane proizvode.

Podpisniki pisma o nameri Kilometer nič so se zavezali, da bodo promovirali ponudbo lokalnih kmetijskih izdelkov, vse z namenom obiskovalcem ponuditi dodatno vrednost in razlog, da se bodo vračali v Izolo.

Pridelovalci in ponudniki lokalnih kmetijskih pridelkov pa se zavezujejo zagotavljati vrhunsko kakovost, ki temelji na lokalnih posebnostih in načinu pridelave ter zagotovljeni sledljivosti živil, ki so pridelana v skladu s standardi ekološke ali integrirane pridelave. Zagotavljajo tudi dobavo brez stroškov skladiščenja in prevoza.

Danilo Markočič, predsednik Turističnega združenja Izola je poudaril, da je ponudba hrane pomemben del turistične ponudbe, predvsem z vidika avtentičnosti in avtohtonosti. “Na razpisih je bil doslej glavni kriterij za izbor ponudnika hrane cena. Ekologija, višja kakovost, sledljivost niso bili predmet razpisov. S povezovanjem bodo gostinci imeli možnost izbire hrane ali od najboljšega soseda ali domače, kakovostnejše,” je razložil Markočič.

Vir: Primorske novice

Foto: FreeDigitalPhotos.net