Evropska komisija pomaga pri preboju ekoloških inovacij

co2Evropska komisija je objavila razpis za zbiranje predlogov v vrednosti 31,5 milijona evrov za 45 najboljših projektov s področja ekoloških inovacij. Podjetja iz vse Evrope lahko do 5. septembra 2013 pripravijo predloge za uvedbo novih okoljskih rešitev na trg na naslednjih področjih: recikliranje materialov, voda, trajnostni gradbeni proizvodi, zeleno poslovanje ter sektor hrane in pijače.

Razpis je namenjen predvsem zasebnim podjetjem, zlasti malim in srednjim podjetjem, ki so razvila inovativne okolju prijazne proizvode, postopke ali storitve, vendar imajo težave pri njihovem preboju na trg. V okviru razpisa se stroški projekta financirajo do 50 %, letos pa naj bi podprli približno 45 novih projektov.

Na izvajanje je že pripravljenih skoraj 50 projektov z lanskoletnega razpisa, več kot 185 pa jih že poteka. Med tekočimi projekti so denimo: optimizacija tehnologije za ponovno uporabo starih opek v gradbeništvu; proizvodnja usnjenih čevljev, ki ne vsebujejo škodljivih kemikalij; uporaba CO2 za izkoriščanje naravnega vira maščobnih kislin omega-3 in nova tehnika za proizvodnjo preprog.

Ekološke inovacije se financirajo prek okvirnega programa za konkurenčnost in inovativnost, v katerem je za obdobje med letoma 2008 in 2013 na voljo približno 220 milijonov evrov sredstev. Program podpira tehnološko preizkušene proizvode, ki prispevajo k boljši uporabi evropskih naravnih virov.

Vir: PEK