Le še nekaj ur do prvega Food revolution dneva!

foodrevolution-logo3Food Revolution dan, ki bo danes potekal od 12. ure dalje na trgu Leona Štuklja v Mariboru, bo danes gostil tudi legendo slovenske glasbe Alenko Pinterič, pa tudi druge pomembne mariborske kulturnike. Obiskovalcem in nastopajočim bodo podporo sporočilu dogodka, izrazili tudi mariborski košarkarji.

Od lokalnih podpornikov dogodka bosta z nami tudi prvi med enakimi, župan MOM dr. Andrej Fištravec, ter medijska osebnost Bor Greiner.

Iz slovenske prestolnice bo dogodek podprla družina Smej-Novak, iz Evropske pa evroposlanka in sonaravna raziskovalka Planeta Zemlje, mag. Mojca Kleva Kekuš.

Food Revolution Day bo gostil tudi glasbene skupine:

Tresperados
Trio pravi, da v njihovi glasbi ni ničesar formalnega; formalnost preprosto ni za njih oziroma za njihove duše. Živijo divja, neravna, skalnata življenja. Vendar glasba vedno najde pot. In oni ljubijo glasbo. Začarajo večer. Da bodo žalostni veseli, da bodo hladni poželjivi, da bodo skriti izstopali, da bodo grobijani nežni, da bodo tihi glasni, da se bodo hitri ustavili, da se bodo pozabljeni našli.

Ulixes
ULIXES je skupina izkušenih glasbenikov, ki jih želja po zapopadanju bistvenosti zvoka, iskanju njegovih skritih kontur in ustvarjanju inovativnih presežkov druži že iz šolskih klopi. Ulixes na prežvečeni in velikokrat raztelešeni pop rock drži gradi nov skelet, ki je v svojem značilnem avtorskem jeziku prožen, celo drzen in vratolomen, pa vendar dovolj trden, da je lahko že več kot desetletje nepokoren vsakršni trendovski stilski usmeritvi. Ulixes so: Luka Vehar, Mitja Kavčič, Gašper Peršl, Jure Lopatič, Luka Jerončič, Dejan Lapanja.

Teo Aničić (Split)
Kitarist, pevec in avtor, je na svoji glasbeni poti sodeloval z nekaterimi znanimi umetniki kot je Edo Majka. V letu 2012 je postal zmagovalec hrvaškega Blues Challenga, kar mu je prineslo nastop na svetovnem bluesovskem srečanju v ameriškem Memphisu.

On in njegovi
Zasedba je delovala v zgodnjih 80. letih. Kot vrhunec glasbenega udejstvovanja štejejo uvrstitev na rock festival Subotica 85 z objavo na kompilacijsk plošči Omladina 85 iz istega festivala. Retro manija jih ni zaobšla in tako so se po 25. letih, številčnejši kot kdajkoli, znašli na začetku. Skupina se je torej reaktivirala pozimi leta 2011 v originalni postavi, ki sta jo oplemenitila najprej novi kitarist in nato še nova vokalistka.

The Dreams
Skupina The Dreams se je zbrala konec leta 2011 in v slabem mesecu dni postavila na oder Allman Brothers Band Tribute, kmalu pa se je osem izkušenih glasbenikov lotilo tudi drugih blues rock klasik. Glavni motiv za nastanek in delovanje skupine je odkrivanje bogastva dinamične glasbe polne improvizacij ter pretakanje pozitivne energije med glasbeniki ter poslušalci. Premikanje meja skladb in iskanje lastnih, daje njihovim koncertom značaj jam sessiona.

Dogajanje na odru, pa bo popestrilo tudi dogajanje ob njem, kjer se bodo na stojnicah predstavili:

Društvo Planet Zemlja – gibanje Food Revolution, časopisno-založniška hiša Večer – predstavitev digitalnih edicij, Ex-smokers – pripomočki in info, Skupina Laško – nefiltrirano pivo, Visoka šola za gostinstvo in turizem Maribor – kuhanje, Zavod 112 – anketa med obiskovalci, Gora pod Lipo – domače jedi, Energija plus – motivacijska zumba, Harmonija narave – eko produkti iz konoplje, Pražarna Lovro – bio ječmenova kava in drugi napitki,

Kmetija Kalšek iz Žič – delavnica krošnjarstva in domača prehrana, Zepter – šola kuhanja, ekološka kmetija Zelena Direktiva – prehrambeni izdelki iz industrijske konoplje, Lovrec Drago – bio kava.

Vstopnine ni!

Hrana in pijača bo!