Projekt “Skupnostni urbani vrt” doživel izjemen odziv

vrt1Društvo Urbani eko vrt in Mestna občina Maribor so v začetku tedna predali več kot 20 vrtov, ki se nahajajo v bližini vrtca Otona Župančiča – enota Mehurčki v Novi vasi. Vrtovi so se med vrtičkarje razdelili z žrebom.

Vse se je pričelo v lanskem letu v okviru programskega sklopa Evropske prestolnice kulture Urbane brazde, ko je društvo Varuhi semen izvedlo projekt “Skupnostni urbani eko vrt” v Borovi vasi. Odziv občanov Maribora je bil izjemen, tako da je danes na čakalni vrsti za eko vrt že približno 150 interesentov.

Projekt “Skupnostni urbani vrtovi” tako predstavlja trajnostni učinek EPK, ki ga razvijamo naprej. Izvaja se praktično brez sredstev, z dobro voljo ljudi, pri tem pa je treba pohvaliti pristojne službe za dobro sodelovanje, saj so prizadevno iskale rešitve glede iskanja primernih lokacij. Za izvedbo projekta pa so na osnovi izkušenj določeni osnovni pogoji, ki se jih organizatorji držijo. Zemljišča, za katera je zelo priporočljivo, da so v lasti občine, se morajo nahajati v neposredni bližini gosto poseljenih območij in morajo omogočati ureditev vsaj 10 in največ 50 vrtov v velikosti 50 do 100 m2. Med nujne elemente vrtov spadajo voda, ograja, objekti za hrambo orodja, prostor za druženje in sanitarije. Projekt so doslej s svojim delom podprli v Srednji biotehnični šoli Maribor, Srednji gradbeni šoli Maribor in podjetju Geoservis, d.o.o..