Superživila

aloe-veraNa našem trgu je na voljo obilo superživil: vsaj deset ponudnikov ponuja sok aloje vere, klamatske alge, spirulino in chlorello (prodajajo jo tudi pod imenom Algea), na voljo so tudi ječmenova trava, noni sok itn.

Dobra lastnost vseh teh izdelkov je, da jih od naravnega deli en sam proizvodni postopek: sušenje ali cejenje. Pod imenom superživila pa nam poskušajo vsiliti tudi vse več močnih antioksidantov in drugih prehranskih dopolnil, ki nastajajo z veliko poseganja v naravno ali pa sploh niso naravni izdelki. Skupno vsem je, da jim ponudniki pripisujejo skorajda čudežne moči.

Vsebnost hranilnih snovi v rastlini aloa vera je dokaj dobro raziskana. Težava je v tem, da nimamo podatkov o vsebnostih dragocenih snovi v teh sokovih in drugih izdelkih. Odvisno od načina pridelave in predelave se vsebnost “dobrega” od proizvodnje do trgovinske police lahko razpolovi – nekatere snovi pa celo povsem izginejo.

Pri algah je lažje, saj so opravili analize že pripravljenih izdelkov, zato je znano, kaj zaužijemo z vsako kapsulo ali tabletko. Pomembno je vedeti, da besedo alge uporabljamo za različne rodove. Klamatske alge in spirulina so prednice vseh rastlinskih in živalskih oblik, zato pripadajo rodu cianobakterij. To je tudi razlog, da vsebujejo snovi, ki jih praviloma najdemo v živalskih snoveh (vitamin B12, maščobne kisline ipd.).

Vir: viva.si
Slika: FreeDigitalPhotos.net