Zemlja je vodni planet

plastenkaS tem stavkom se je včeraj na OŠ Sostro, zaključil vseslovenski natečaj Planetu Zemlja prijazna šola/vrtec 2012/13 in znotraj tega projekt Plastenkina zgodba. Gre za projekt, ki se je s pomočjo skupine Laško, letos prvič odvijal po slovenskih zavodih s ciljem, javnost ozavestiti o pomenu pravilnega odlaganja embalaže.

Na OŠ Sostro je vodja raziskovalne dejavnosti v Radenski, Lea Žbontar Zver, mladim in mentorjem predstavila zgodbo plastenke, s čemer se v podjetju dnevno srečujejo, od njenega začetka, do konca in ponovnega začetka. Krog o katerem je spregovorila, je mlade spodbudil k razmišljanju o tem, koliko »goriva« za reciklate, iz katerih bi se lahko proizvedlo nove plastenke, gre zaradi človeške malomarnosti ali neosveščenosti na odpade.

Slušatelji so si z zanimanjem ogledali snov, iz katere proizvajajo plastenke ter njene pred-oblike, ki spominjajo za laboratorijske epruvete. Zanimiv je bil podatek o tem, da je bila prva PET plastenka patentirana leta 1973, leta 1977 pa je bila prva plastenka reciklirana.

Dejstvo, da smo se ljudje razvadili z uporabo plastenk narekuje potrebo po ozaveščenosti o odpadku, ki po uporabi plastenke ostane. Številke namreč kažejo, da v Sloveniji le 30% vseh plastenk odvržemo pravilno! Za primerjavo – leta 2011 je bilo v EU ločeno zbranih 1,5 mio ton plastenk, kar predstavlja 51% vseh plastenk na trgu.

Zanimiv je bil tudi podatek, da plastenka potrebuje na odlagališču 20 let za razgradnjo, medtem ko – za primerjavo – plastična vrečka »le« 5 let. Ker pravilno odvrženo plastenko lahko ponovno uporabimo tudi v tekstilni proizvodnji, proizvodnji pohištva in ne le novih plastenk, bi veljalo 2x razmisliti, preden bi plastenko nepravilno zavrgli. Skupina Laško je eno izmed prvih podjetij v EU, ki je za proizvodnjo plastenk začelo uporabljati reciklat. Tega dobavljajo iz Avstrije, saj ga v Sloveniji nihče ne proizvaja.

Zgodba Radenske je dolga in zanimiva, zato so nedavno posneli film o njenem odkritju, ki so si ga otroci z velikim zanimanjem ogledali, v njem pa izvedeli, da so se v časih, ko naravne mineralne vode še nismo poznali kot ustekleničene Radenske, o njenih izvirih širile ljudske govorice, da v tistih luknjah, čarovnice kuhajo točo… Več o tem pa na: http://www.radenska.si/radenska-skozi-cas/zgodba-o-radenski/