Kampanja Evropske komisije “Ex kadilci so zmagovalci” uspešna v boju proti kajenju

kampanja-ex-kadilci-so-zmagovalci-na-letaliscu1Novice o tobaku in cigaretah so običajno povezane z zdravjem, medtem ko je manj znanega o vplivu cigaret na okolje. Po mnenju ameriških poročil o čiščenju okolja, so namreč cigaretni ogorki najpogostejši odvržen odpadek, ne le na ameriških cestah, temveč tudi na plažah in vodnih poteh po vsem svetu in prekašajo celo plastične vrečke. Količino odvrženih ogorkov pa bi bil najpreprosteje zmanjšati z zmanjšanjem števila kadilcev, kar je tudi namen kampanje Ex kadilci so zmagovalci.

Evropska komisija je ob letošnjem Svetovnem dnevu brez tobaka sporočila, da se je od začetka v letu 2011 do danes že več kot 380.000 Evropejcev priključilo kampanji za opuščanje kajenja Ex kadilci so zmagovalci. To je velik uspeh za kampanjo, ki si je za cilj zadala, da do konca leta 2013 pomaga prenehati kaditi pol milijona Evropejcem.

Kampanja je zelo aktivna tudi v Sloveniji. Ob omenjenem dnevu brez tobaka je skupaj z družbama Aerodrom Ljubljana in Adria Airways, predstavila kartonček o prenehanju kajenja na letalih. Ta dragoceni zdravstveno informativni pripomoček bo pomagal potnikom, da premagajo željo po kajenju na letališču in med letom, in jih spodbudil, da nadaljujejo življenje brez cigarete tudi po končanem potovanju. Kartonček potnikom kadilcem nudi motivacijske zdravstvene nasvete v času leta, da bi jim s tem dalo spodbudo in navdih, da postanejo bivši kadilci in da čas, ki so ga med letom preživeli brez cigarete, podaljšajo v življenje brez cigarete. Kartonček vključuje tudi povezave do drugih virov in pomoči za kadilce, kot sta spletna stran »Ex kadilci so zmagovalci« ter iCoach, interaktivno spletno orodje, ki nudi osebno pomoč pri prenehanju kajenja.

Ob predstavitvi kartončka na novinarski konferenci, je Nataša Goršek Mencin, vodja Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji dejala: Kampanja »Nekdanji kadilci so zmagovalci« poteka od leta 2011 in je namenjena zlasti kadilcem med 25. in 40. letom starosti. Slednjih je v Evropski uniji kar 28 milijonov. Kampanja se za razliko od dosedanjih ne osredotoča zgolj na negativne učinke kajenja, pač pa želi poudariti tudi koristi, ki jih prinaša opustitev kajenja. Za čim širše ozaveščanje se Evropska komisija kot pobudnica povezuje z organizacijami, ki dosegajo ciljno publiko in tako lahko učinkovito vplivajo na odločitev mladih o prenehanju kajenja. Odslej v kampanji »Nekdanji kadilci so zmagovalci« sodelujeta tudi Aerodrom Ljubljana ter nacionalni letalski prevoznik Adria Airways in tega sodelovanja smo zelo veseli. Prenekaterim kadilcem je zaradi popolne prepovedi kajenja potovanje z letalom namreč lahko izjemno neprijetno. Prava in tudi najbolj zdrava rešitev je prenehanje kajenja. Želimo si, da bo kampanja “Nekdanji kadilci so zmagovalci” pomagala prenekaterim kadilcem k opustitvi kajenja in jim na ta način olajšala in izboljšala življenje.”

Kampanja sicer temelji na programi iCoach, ki ga mnogo kadilcev v EU uporablja v pomoč pri prenehanju kajenja. iCoach je brezplačen spletni digitalni zdravstveni pripomoček, ki zagotavlja prilagojeno podporo za opuščanje kajenja preko elektronske pošte in mobilnih aplikacij v vseh 22 uradnih jezikih EU. Stopnja prenehanja kajenja med vključenimi v iCoach je trenutno 37-odstotna. Odstotek predstavlja delež ljudi, ki se uvrščajo med nekadilce po treh mesecih sodelovanja v programu. Evropski komisar za zdravje in varstvo potrošnikov, Tonio Borg, je ob tem povedal: “Zelo sem zadovoljen z uspehom kampanje Ex-kadilci so zmagovalci, ki se kaže v podatkih objavljenih danes. Poudarjanje navdihujočih dosežkov bivših kadilcev in osredotočanje na prednosti, ki jih prinaša življenje brez cigarete, kot so boljše zdravje in več denarja, ljudem očitno seže do src. Ob Svetovnem dnevu brez tobaka bi rad čestital prav vsakemu kadilcu, ki se trudi opustiti kajenje.”