Pripravite si svoje milo

miloDanašnja proizvodnja trdih mil se ni bistveno spremenila že več stoletij, saj je sam princip izdelave ostal enak. Čistilna in negovalna lastnost mil je bila cenjena tudi v zgodovini. V starodavnih zapisih lahko zasledimo, da so milu podobna sredstva izdelovala že antična ljudstva, kot so Babilonci, Egipčan ter kasneje Rimljani.

V srednjem veku je milo veljalo za izredno drago dobrino. V Evropi so bile najbolj znane tovarne v Franciji, Italiji in Angliji, kjer so se predelovalci združevali celo v cehe. S pričetkom industrijske revolucije se je izdelovanje mil preselilo iz domačih delavnic v tovarne, kar je ceno samemu milu precej znižalo ter je tako postal dostopen tudi za širše množice.

Pri izdelovanju domačih trdih mil gre pravzaprav za avanturo, saj lahko z različnimi dodatki izdelamo resnično unikatno milo, ki je narejeno izključno po želji posameznika. Dobra lastnost pri domači izdelavi je, da se lahko izognemo raznim škodljivim dodatkom, kot so potencialno alergeni parfumi ali umetna barvila, ter si pripravimo resnično čim bolj naravni izdelek. Za vas smo pripravili recept in postopek izdelave za Rožmarinovo trdo milo z bučnim oljem.

Vir: bodieko.si

Foto: FreeDigitalPhotos.net