Zavod 112 v novo šolsko leto z delavnicami »Ko življenje spregovori«

logo_šoleZavod 112, v sodelovanju z Alkošolo študentov medicinske fakultete v Ljubljani, akcijo Ex kadilci so zmagovalci in projektom Planetu Zemlja prijazna šola, pripravlja v šolskem letu 2013/2014 delavnice »Ko življenje spregovori«. Pobuda za pripravo delavnic na temo izobraževanja o škodljivih vplivih prekomernega pitja alkohola in uživanja tobaka ter njunih posledicah, izhaja iz vse bolj kritičnih razmer, v katerih se v zadnjem času znajde vse več mladostnikov. Delavnice so brezplačne!

Predvsem v času različnih kulturno-glasbenih množičnih prireditvah za mlade ter vikendih, se prepogosto dogaja, da je zaradi zastrupitve z alkoholom potrebna hospitalizacija otrok. V zadnjih treh letih so samo na ljubljanski Pediatrični urgenci obravnavali približno 300 akutnih zastrupitev, letos do poletja že 38 otrok in mladostnikov (od 12 do 18 let). Vsak vikend na urgenci sprejmejo vsaj enega mladostnika. Prav tako se nevarno niža spodnja meja uživanja alkohola saj po njem posegajo že dvanajstletniki, kar 1/3 petnajstletnikov ga uživa redno.

Statistika kaže tudi, da vsaj 10% mladoletnikov starih med 13 in 15 let uživa tobak. Četrtina teh mladostnikov je svojo prvo cigareto prižgala že pred 10. letom starosti. Tobak je pogosto prva droga uporabljena med mladimi. Mladi, ki začnejo s kajenjem tobaka imajo pogosto nizko samopodobo, večina najstnikov, ki kadi pa je odvisna od kajenja. Tu namreč ni varne meje izpostavljenosti tobaku. Posledice kajenja, ki se pojavijo že pri mladih kadilcih niso le slab zadah iz ust, zdražene oče in grlo, smrad obleke in las ter visok finančni strošek. Sem sodijo številne spremembe, ki vplivajo na izgled in privlačnost mladega kadilca ter mnoge, ki vplivajo na razvoj s kajenjem povezanih mnogih smrtno nevarnih bolezni v kasnejšem obdobju.

»Z željo po informiranju o škodljivih vplivih prekomernega pitja alkohola in uživanja tobaka ter njunih posledicah, poleg tega pa tudi o prepoznavanju prvih znakov, ki lahko pomagajo k pravočasnemu nudenju ali iskanju pomoči, želimo izvesti čim več delavnic na slovenskih osnovnih in srednjih šolah, zato smo se priključili uspešnemu in odmevnemu vseslovenskemu projektu Planetu Zemlja prijazna šola, ki nam to omogoča, saj projekt v Sloveniji uspešno poteka že četrto leto.« so izpostavili na Zavodu 112.

V sodelovanju s študenti medicinske fakultete v Ljubljani in njihovim projektom Alkošola tako pripravljajo delavnice namenjene učencem in dijakom preko katerih želijo spremeniti odnos do pitja alkohola ter slušatelje seznaniti z vsemi posledicami, ki jih sebi in drugim lahko povzročijo osebe, ki pijejo prekomerno. Do mladih želijo preko delavnic pristopiti na prijateljski, nevsiljiv način. Projekt izobraževanja na področju tobaka bo vodil strokovni sodelavec akcije Ex kadilci so zmagovalci, ki poteka pod pokroviteljstvom Evropske komisije. Delavnic se lahko udeležijo tudi zaposleni v zavodih ter starši.

Projekt je podprla dr. Zdenka Čebašek-Travnik, dr. med., spec. psihiatrije, varuhinja človekovih pravic v obdobju 2007-2013 in predsednica Foruma proti telesnemu kaznovanju otrok pri ZPMS.

Vse zainteresirane osnovne in srednje šole, se na delavnice lahko prijavijo do 16. septembra 2013, več informacij pa je na voljo na info@planet-zemlja.org ali 01 620 15 22.