PLANETU ZEMLJA PRIJAZNA ŠOLA/VRTEC – danes o vremenski napovedi v Radečah in Tržišču

logo_šoleTe dni se začenja izvedba prvih projektov v okviru vseslovenskega natečaja Planetu Zemlja prijazna šola/vrtec 2013/14, prvo predavanje pa bo potekalo na temo vremena. »Kako do vremenske napovedi« je naslov izvajanja, ki ga bo mag. Tanja Cegnar, vrhunska strokovnjakinja s področja podnebnih sprememb, prenesla na učence OŠ MN Radeče in OŠ Tržišče.

Gre za projekt, ki se je letos prvič pridružil vseslovenskemu natečaju društva Planet Zemlja, znotraj katerega se vzgojno-izobraževalni zavodi potegujejo za pridobitev naziva PLANETU ZEMLJA PRIJAZNA ŠOLA/VRTEC. S projektom »Kako do vremenske napovedi?«, želimo otrokom predstaviti, kaj vse je potrebno, da sestavimo vremensko napoved. Vse se začne se s opazovanjem in zbiranjem podatkov. Učenci se bodo nato spoznali z modeli za napovedovanje vremena in s predstavitvijo različnih vrst napovedi.

Letos se je na natečaj prijavilo rekordno število šol in vrtcev, saj na natečaju sodeluje 109 zavodov, kar je skoraj 55% več kot v lanskem šolskem letu. Natečaj je odprt za vse zainteresirane vzgojno-izobraževalne zavode in sodelovanja ne pogojuje z ničemer, tudi s plačilom pristojbine ne.

Gre za natečaj, v katerem lahko sodelujejo vse osnovne šole, srednje šole (tako javne kot tudi zasebne) in vrtci (tako javni kot tudi zasebni). Ti znotraj natečaja pridobivajo dodatno znanje skozi projekte, ki so primerni za različne starostne skupine, obravnavajo različne teme, projekti pa se izvajajo v različnih oblikah. Tako so med 19. projekti, ki jih je izobraževalnim zavodom letos ponudilo društvo Planet Zemlja tudi taki, ki obravnavajo področje zdravja, prehrane, vpliva toksinov, podnebnih sprememb, moči narave, izročila priprave kruha, pomena lokalne samooskrbe, odnosa do narave, pomena opazovanja okolja in možnosti vpliva na odločitve in drugi.