Dobrodelna akcija čebelarjev

foto - med za zajtrkBrez Čebelarske zveze Slovenije ne bi bilo Tradicionalnega slovenskega zajtrka in Dneva slovenske hrane!

Čebelarji tudi v tem letu, že 7. leto zapored, aktivno izvajajo promocijsko-izobraževalno akcijo »En dan za zajtrk med v šolah in vrtcih«. To leto akcija poteka tretji petek v novembru, to je 15. novembra 2013 ob Dnevu slovenske hrane in v sklopu projekta Tradicionalni slovenski zajtrk. Čebelarska zveza Slovenije je tudi pobudnica razglasitve dneva slovenske hrane in projekta Tradicionalni slovenski zajtrk z namenom spodbujanja lokalne samooskrbe s kakovostno hrano iz lokalnega okolja ter zdravega načina prehranjevanja in predvsem ozaveščanja širše javnosti o pomenu čebel za pridelavo hrane. Hrana iz lokalnega okolja je sezonsko dostopnejša, sadje in zelenjava imata več vitaminov in posledično višjo hranilno vrednost.

Čebelarji se akciji pridružujejo s svojo promocijsko izobraževalno akcijo in tudi to leto so pripravili zgibanko »Čebelica, moja prijateljica« na temo čebeljih paš. Zgibanke so namenjene otrokom v vrtcih in prvi triadi osnovne šole. V zgibanki otrokom v sliki in besedi predstavljajo različne paše, ki pomenijo hrano čebelam in hkrati poučijo otroka o tem, zakaj je pomembno, da ohranjamo čisto okolje. Skozi miselno igrico ga pripeljejo do tega, da poveže pomen čebel s pridobivanjem hrane, ki jo potrebujemo za svoje življenje, dodan pa je tudi ustvarjalni namig za izdelavo lutke – čebelice iz PVC lončka. Otroci tako lahko z malce domišljije ustvarijo lutkovno predstavo in se skozi igro naučijo spoštovati našo čebelo in posredno tudi okolje in hrano.

To leto so za otroke pripravili tudi zanimive interaktivne vsebine: računalniško spletno animacijo, preko katere otroci spoznavajo čebeljo družino, glavno vlogo čebel v naravi – opraševanje in spoznajo čebelje pridelke. Z odgovori na vprašanja se preizkusijo v svojem znanju in če so njihovi odgovori pravilni, postanejo pravi pomočniki čebelarja Marka. Vsebine otroci najdejo na spletni strani www.ohranimo-cebele.si. Kmalu pa bodo tem vsebinam dodali tudi učne liste namenjene starejšim otrokom, ki bodo v sliki in besedi otrokom pomagali pridobiti osnovna znanja o čebelah.

V akcijo se v veliki meri vključujejo tudi čebelarji, ki otrokom predstavijo poklic čebelarja in pomen čebel. Otroci so željni novega znanja, predstavitev s strani čebelarja pa je otrokom zanimivejša. Vrtci in šole na različne načine pristopajo k izvajanju promocijske akcije in zajtrka, vsebine smiselno povezujejo v svoje programe, organizirajo ustvarjalne delavnice, berejo različno literaturo in kar je najpomembneje: otroci se učijo skozi igro in pri tem neizmerno uživajo. Niso pa otroci edini, ki uživajo v tem,  tudi čebelarji so polni vtisov s srečanj z otroci in se vedno kaj novega naučijo.

Čeprav  je Ministrstvo za kmetijstvo in okolje za izvedbo akcije namenilo sredstva za nakup živil, se številni čebelarji vseeno odločajo za donacije in bodo na marsikateri lokaciji med vrtcem in šolam vseeno podarili.

VIR: ČZS