Evropski teden zmanjševanja odpadkov

foto - ostanki hraneOd 16. do 24. Novembra poteka peti Evropski teden zmanjševanja odpadkov. Cilj projekta, ki je delno financiran s strani Evropske komisije, je spodbujanje ozaveščenosti o trajnostnih virih in ravnanju z odpadki, kamor sodijo zmanjševanje količine odpadkov, ponovna uporaba izdelkov in recikliranje materialov.

Projekt je pomemben predvsem v smislu ozaveščanja vsakega posameznika – prebivalca EU, da lahko v vsakdanjem življenju zmanjša količino odpadov s preprostimi ukrepi. To je mogoče narediti že tako, da ne nakupujemo stvari, ki jih ne potrebujemo, ki imajo kratko življenjsko dobo, da dobro premislimo o zamenjavi (električnih) aparatov in da jih ne menjamo zgolj zato, ker bi imeli radi druge, in podobno. Še posebno pozornost pa EU namenja problematiki zavržene hrane, ki v okviru biološko razgradljivih odpadkov predstavlja relativno pomemben delež. Največji delež odpadne hrane proizvedejo gospodinjstva, kar pa lahko z določenimi ukrepi zmanjšamo (npr. tako, da nakupujemo »po pameti«, hrano pravilno shranjujemo, preverimo roke uporabnosti, kuhamo ustrezne količine hrane, idr.).

Ministrstvo za kmetijstvo in okolje v letošnjem letu opozarja predvsem na problematiko količin zavržene hrane, saj se v Evropi vsako leto odvrže približno 90 milijonov ton hrane. V Sloveniji se letno odvrže približno 82 kilogramov hrane na prebivalca.