Izšla je prva otroška slikanica o Plinku!

naslovnica PLINKO-1Energija doma, prva spletna skupnost za promocijo trajnostnega bivanja, je izdala otroško slikanico Plinko – Rojstvo Plinka in njegovo poslanstvo, ki najmlajšim na plastičen način predstavi prihod zemeljskega plina v naše domove in tovarne.

Naš razvoj zadnjih desetletij je preveč zaznamovan s preveliko porabo energije iz fosilnih goriv in posledično z oddajanjem prevelikih količin ogljikovega dioksida v okolje. Vzdrževanje takega stanja bi preveč poslabšalo pogoje življenja že za nas in še bolj za generacije za nami. Zato moramo čim prej spremeniti način življenja, tako da bomo uporabljali le okolju prijazne energije. Končni idealni cilj je popoln prehod na uporabo obnovljivih in okolju neškodljivih virov energije, vendar bodo za dosego tega cilja potrebna desetletja ali celo stoletje.

V času, ki ga potrebujemo, da opustimo uporabo fosilnih goriv, pa je treba uporabljati v največji meri tista razpoložljiva fosilna goriva, ki najmanj škodujejo okolju. Tako gorivo je zemeljski plin, ki pri zgorevanju oddaja v okolje mnogo manj škodljivih snovi kot premog in nafta. Knjiga Plinko lahko našim najmlajšim na plastičen način predstavi prihod zemeljskega plina v naše domove in tovarne in jim razloži tudi njegovo okolju prijazno in široko uporabo, je v spremni besedi k slikanici o Plinku napisal Geoplinov strokovnjak mag. Janez Možina.

Vir: Energija doma