Naravoslovje in trajnost skozi učenje na prostem

foto-Planica (3)Z včerajšnjih dnem se je v Planici pričela tridnevna mednarodna konferenca Naravoslovje in trajnost skozi učenje na prostem , ki jo organizira evropska mreža zavodov, domov in institucij, ki izvajajo aktivnosti in izobraževanja na prostem. V Sloveniji RWL (Real World Learning)  projekt vodi Center šolskih in obšolskih dejavnosti (CŠOD), ki je tudi glavni koordinator letošnje mednarodne konference.

E-mreža učenja v resničnem svetu je evropski konzorcij izvajalcev učenja na prostem. Projekt v vrednosti 640.000 € povezuje izobraževalce iz cele Evrope, da med seboj delijo in razvijajo nove metode in uspešne pristope za učenje za trajnostni razvoj. Partnerske države so Češka Republika, Italija, Madžarska, Nemčija, Slovenija in Združeno kraljestvo. Predavanja in predstavitve bodo usmerjena v metode in pristope učenja na prostem. Teme izhajajo iz poučevanja o naravi in trajnostni sedanjosti ter prihodnosti in iz učenja skozi občutenje in izkušnjo.

Alenka Kovšca, direktorica CSOD: »Vsi se zavedamo, da je potrebno graditi na trajnostnem razvoju. V Sloveniji imamo srečo, da je Center šolskih in obšolskih dejavnosti sofinanciran s strani države, kar nam zavidajo vse evropske države, saj nam to omogoča izredno kakovostno in varno izvajanje programov, ki omogočajo neposredne izkušnje varnega gibanja v naravi in zdravega življenjskega sloga. Neposredne izkušnje so namreč za otroka najbolj učinkovite. Prav tako je varnost in strokovnost pri nas na prvem mestu in pohvalimo se lahko z mnogimi zadovoljnimi uporabniki ter podatkom, da v dvajsetih letih našega dela ni bilo nobene resne poškodbe. Izredno ponosni smo, da se tokratna konferenca, ki je namenjena predstavitvam najnovejših metod in pristopov učenja na prostem odvija ravno pri nas

Kot je še povedala g. Kovšca bodo na konferenci poskušali določit enotne »zelene« kompetence, kriterije kakovosti in smernice, kaj zeleno izobraževanje sploh je in s kakšnimi pristopi ter načini se bo to izvajalo v prihodnje. Skozi RWL konzorcij bo tako oblikovan aktiven, obsežen evropski sistem naravoslovnega izobraževanja v resničnem svetu.

Konference, ki bo potekala vse do sobote, 30. 11. 2013 se bo udeležilo kar 85 strokovnjakov iz EU in ZDA. Vsakomur bo omogočeno, da predstavi svoje primere dobre prakse preko katerih bodo prikazane zelo uporabne in uresničljive novosti za razvoj izkustvenega učenja na prostem.

Vir: CSOD