Obisk Tanje Cegnar na OŠ Radeče

foto - tanja cegnarV torek, 15. 10. 2013, nas je učence petega razreda obiskala meteorologinja ga. Tanja Cegnar. Povedala je, da to delo opravlja že celih 38 let. Predstavila nam je, kako poteka njeno delo.

S spuščanjem balonov v zrak izvedo, kakšno je vreme v drugih krajih in kakšen veter piha tam. Imamo tudi tri glavne postaje za napovedovanje vremena. In sicer na Lisci, na Kredarici in v Portorožu. Tam se nahajajo male hiške, v katerih so termometri, ki merijo temperaturo zraka. Potem so tu še postaje, ki merijo količino padlega dežja. Zanimalo nas je, kaj pomenijo vrtinci in »kodrčki« (kot jim pravi ga. Tanja) na satelitskem posnetku. Vrtinci so nevihte, kodrčki pa so padavine. Povedala nam je še, da poznamo tri vrste oblakov. Visoki (cirusi) so kot kosmi vate, srednje visoki (kumulusi) so najlepši oblaki v obliki ovčk in nizki (stratusi) so kot plasti. Poznamo pa še nevihtne oblake, ki so v obliki pahljače.

Na koncu srečanja smo se gospe Tanji Cegnar lepo zahvalili, da nas je obiskala in nas poučila, kako poteka delo meteorologa/vremenoslovca.

Klara Titovšek, učenka 5. razreda OŠ Radeče