V vrtcu na Jesenicah so pekli kruh

foto - peka kruhaVrtec Jesenice se je tudi letos vključil v projekt za pridobitev naziva Planetu Zemlja prijazen vrtec. V okviru tega projekta smo se vključili v več različnih projektov. Eden od njih je tudi podprojekt Od zrnja do kruha. Strokovne delavke v okviru projekta otrokom v vrtcu predstavljajo kako dobimo kruh, kakšen je postopek. Otroci spoznajo, da žito zraste na polju in iz zrnja zmeljemo moko, iz katere potem zgnetemo testo in spečemo kruh. Otroci spoznajo različne vrste kruha.

Da bi strokovne delavke svoje znanje še izboljšale, smo v vrtec povabili gospo Tanjo Gobec, ki nas je seznanila s skrivnostmi peke kruha iz pirine moke. Spoznali smo, da je peka kruha lahko zanimiva in preprosta. V okviru delavnice nam je gospa Tanja predstavila celoten postopek od mletja pire v mlinčku, do tega kako zamesimo testo in ga spečemo. Spekli smo več vrst kruha iz pire in sicer, pirin kruh z dodano ajdovo moko, pirin kruh z dodano koruzno moko, pirin kruh s semeni in pirin kruh z zelišči. Za posladek pa smo pripravili in spekli tudi jabolčni zavitek iz pirine moke. Gospa Tanja nam je dala še veliko idej za različne druge okuse kruha.

Ena od dobrodošlih informacij, ki smo jih pridobili je ta, da kruh lahko zamesimo zvečer in ga spečemo naslednji dan, testo pa preko noči počiva v hladilniku. To je dandanes, ko nam vedno primanjkuje časa, za marsikoga koristna informacija. Da je to res smo preskusili tudi na delavnici, saj smo testo samo pripravili in shranili v hladilniku preko noči, naslednji dan pa smo ga spekli. Spoznali smo skrivnost rahlega kruha. Naslednji dan smo imeli za malico kruh, ki smo ga pripravili na delavnici in bil je rahel in zelo okusen.

Vir: Mateja Ban