Zdrav družinski življenjski slog

foto - druzinaDeklica po končani gibalni igri na travniku s starši navdušeno vzklikne: »Jaz se počutim zelo športno! Ful mi je lepo! Vesela sem, zelo, zelo zelo ker sta z mano!« Se zavedate, da lahko le vi dvignete kvaliteto svojega življenja, življenja otrok in vašo družinsko srečo? Moje mnenje je, da ni denarja in nobenega materiala, ki lahko to kupi! To lahko storite sami le v tistem trenutku, ko se zavestno odločite, da boste prevzeli aktivno vlogo v skrbi za (gibalni) razvoj svojih potomcev in prenehali biti samo »taksist«, ki otroka vozi na različne športne dejavnosti, predvsem dejavnosti na prostem, v naravi.

Otrok se ne more loviti, če nihče ne teče za njim, prav tako ne more kotaliti ali podajati žoge, če nima komu, ne more iskati skritega zaklada, če mu ga ne skrijemo. No ja, na računalniku se to da!

Za svojega otroka ste najboljši soigralec in še boljši učitelj! Med igro z odraslim se otrok istoveti z okoljem, posnema odrasle in oblikuje stališča do ljudi okrog sebe in kaže čustva.

Zakaj bi dali predšolskega otroka v društvo trenirati šport vsak dan (v specializacijo) – izkoristite naravo, naj kakšen dan raje skače z vami po lužah, se kotali po travnatem hribu, pleza po drevesu!

Gibanje, rekreacija in šport so lahko v družini močan povezovalni element, ki se obdrži skozi več generacij, so rdeča nit zdravega načina življenja od zgodnjega otroštva do pozne starosti.

Barbara Stancevic foto Skupno preživljanje prostega časa s športno dejavnostjo v naravi močno čustveno poveže družino. Tako druženje nam daje možnost spoznavanja različnosti, strpnosti in sprejemanja drugačnosti, kljub generacijskim razlikam, saj nas povezuje univerzalni jezik na svetu – t.j. GIBANJE. Ob nerodnih situacijah in spodrsljajih se vsi sproščeno nasmejejo. Otrok se ob starših nauči, da ni nujno, da mu vse uspe v prvem poskusu, da pa je vredno poskusiti večkrat, saj vaja dela mojstra. Tak odnos je zelo sproščujoč, saj nam daje možnost sprejemanja in dajanja, kar je tudi bistvo vsakega dobrega odnosa.

Sestavni del športa so tudi porazi. Ko se aktivno vključujete v gibalne dejavnosti, je dobra priložnost, da se otroci naučijo, kako se soočiti z neuspehom in se iz njega nekaj naučiti.

Otrok se ob starših počuti varnega, z veseljem sodeluje in uspešno izvaja tudi naloge, ki jih brez pomoči staršev ne bi zmogel.

Otrok se ima možnost identificirati s starši.

Zbuja se interes staršev za poznavanje gibalnih sposobnosti svojih otrok.

Ker otrok želi staršem ugajati, se potrudi po svojih najboljših močeh. Iz tedna v teden postaja bolj spreten, močan, hiter, vzdržljiv, vedno več gibalnih nalog lahko ustvari sam.

Otroka navajamo na določen red in razporeditev dela med odraslimi in otroki.

Spodbudno družinsko okolje pozitivno vpliva na oblikovanje vrednot in otrokove osebnosti! Aktivno sodelovanje članov družine je lahko prvi korak, da postane gibanje v naravi družinska navada in potreba.

Otrok, ki se igra z odraslim je bolj kreativen, hitreje razvije govorne sposobnosti in zmožnosti za reševanje problemov.

Zapisala: Barbabra Stančević, vodja gibalno-športnega programa Gibalček (vrtec Jelka, Ljubljana)