Hoja je idelna vadba za vsakogar

foto - hojaZa človeka je hoja naravno gibanje, zato ni nenavadno, da so vse njene oblike in različice tako zelo priljubljena rekreacija. Med ključne razloge za tolikšno priljubljenost hoje je tudi to, da je dostopna (skorajda) vsem, v vseh letnih časih in kjer koli. Hoja je idealna oblika skrbi za svoje zdravje in dobro počutje!

Koristi hoje

Hoja je edina vadba, pri kateri udeležba s starostjo ne upada, saj se ji lahko posveča tako rekoč vsakdo. S hojo obenem zadostimo potrebi po vsakodnevnem gibanju – tudi sproti in nenamensko. Vsak korak, ki ga naredimo, zmanjša tveganje za nastanek srčno-žilnih bolezni, rakavih obolenj, diabetesa, debelosti, tesnobe in depresije. Tudi zdravniki se strinjajo, da s hojo nihče ne more zgrešiti: prijazna je do sklepov, ohranja mišično maso, vzdržuje kostno gostoto, krepi vezivno tkivo, pospešuje presnovo, zmanjšuje delež telesne maščobe, krepi življenjsko energijo, uravnavatek, zavira procese staranja ter izboljšuje ravnotežje in držo. Redno posvečanje hoji vpliva na splošno počutje, izboljšuje spanec in razpoloženje ter povečuje delovno storilnost.

Prvi koraki

Hoja vam ponuja oddih od kaosa na delovnem mestu in v družinskem življenju. Že živahen polurni sprehod vas bo pomiril in pripomogel k boljšemu razpoloženju. Ker bodo srce in pljuča delali učinkoviteje, boste imeli več energije, posledično pa boste laže kos delovnim obveznostim. To preprosto gibanje je koristno tudi med stresnim delovnikom. Če vaše delo zahteva nenehno sedenje, si vzemite nekaj časa, stopite stran od mize in si privoščite kratek sprehod (četudi samo po hodniku ali do naslednjega nadstropja). To bo pomagalo razbremeniti napetost v mišicah in sprostilo togo držo. Tudi dvigalo raje zamenjajte za stopnice in ohranjajte svojo vzdržljivost.

Dovolj je narediti prvi korak, kajti izboljšanje boste občutili takoj. Šteje vsak korak, ki ga naredite. Povprečno dejavna oseba na dan naredi od 5000 do 6000 korakov, lahko pa si zadate cilj, da jih boste vsak dan naredili 10.000. Nič hudega, če bo vaš izkupiček sprva znatno manjši. Pomembno je, da si želite doseči spremembo.

Ste vedeli?

V povprečju si z vsako minuto hoje podaljšamo življenje za 1,5 do 2 minuti. Slabo vreme naj ne bo izgovor: vaše telo potrebuje svež zrak, hoja na svežem zraku pavam bo dala energijo ter odpravila napetost in znake depresije.

Hoja naj postane rutina

Telesu dajte čas, da se privadi na redno hojo, zatosprva ne pretiravajte. Ameriško združenje za zdravje srca priporoča vsaj 150 minut zmerne telesne dejavnosti na teden, vseeno pa začnite počasi: s krajšim sprehodom, ki ga ponovite tri- do štirikrat na teden. Poskusite doseči, da se boste hoji posvečalivsakodnevno – dovolj bo že 30 minut na dan.

Čas za družinske in prijateljske trenutke

Hoja je lahko tudi zabavna: združite prijetno s koristnim in prosti čas porabite za družinske ali prijateljske sprehode. Družabni stiki že sicer izboljšujejo počutje in odpravljajo stres, zato bo hoja v družbi še koristnejša. Tako boste bolj motivirani, povrhu pa boste zmanjšali tveganje, da bi to zdravo navado hitro opustili. Skupaj boste laže dosegali višje cilje in nadgrajevali programe hoje. Veliko šteje tudi blagodejen in pomirjajoč stik z naravo.

Poskrbite za pestrost

Odrecite se vsakodnevni rutini in poskrbite za spremembo. Vsaj enkrat na teden izberite novo pot ali se podajte na izlet v neznano.

Primerno se oblecite in obujte

Za začetek bodo zadostovala lahna bombažna oblačila, ki jih lahko oblečete v več plasteh. Če se hitro preznojite ali hodite intenzivno, izberite primerna športna oblačila, ki odvajajo telesno vlago in se hitreje sušijo. Za vsakodnevno hojo zadostujejo dobri športni copati, za daljše in bolj razgibane pohode pa si raje obujte pohodniške čevlje.

Ne pozabite

Človek potrebuje vsaj 1,5 litra vode na dan, vsaka ura telesne dejavnosti pa zahteva še dodaten liter. Ne pijte šele tedaj, ko začutite hudo žejo, kajti takrat je tekočinsko ravnotežje v telesu že porušeno, telesu pa primanjkuje vsaj dva decilitra tekočine.

Raztezanje

Hoja ne zahteva posebnega ogrevanja, nikakor pa ne pozabite na raztezanje po opravljeni vadbi. Ohlajanje naj se začne že proti koncu vadbe, ko nekoliko zmanjšamo intenzivnost hoje – temu naj sledi raztezanje obremenjenih mišic.

Vir: www.viva.si