FOOD REVOLUTION – o zdravem prehranjevanju tokrat v Velenju

foto-FR Sostro 140Društvo Planet Zemlja je maja lani začelo aktivno sodelovati s svetovnim gibanjem Food revolution, katerega pobudnik je vrhunski kuharski mojster Jamie Oliver. V ponedeljek, 20. januarja, bo eden izmed dogodkov gibanja izveden na OŠ Gustava Šiliha v Velenju.

Projekt Food revolution je namenjen širjenju znanja o zdravi prehrani, pomenu prvinskih surovin in uporabi ostankov hrane pri pripravi jedi, in tako bodo v ponedeljek osnovnošolci od 7. do 9. razreda odkrivali možnosti priprave jedi iz ostankov, okušanjem sestavin, prepoznavanjem zelišč, naučili se bodo pripraviti zdrav obrok brez pomoči staršev in se prepričali, da je lahko doma pripravljeno razkošno pecivo, mnogo cenejše, predvsem pa bolj zdravo od tistega, po katerem vse prepogosto segamo v trgovinah.

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije imajo namreč otroci v Sloveniji enega od najhitreje naraščajočih trendov povečevanja telesne teže. Slovenija se po deležu čezmerno hranjenih in debelih 15-letnikov uvršča na tretje mesto med državami EU, ki so vključene v raziskavo „Z zdravjem povezano vedenje v šolskem okolju“, in presega povprečje vrstnikov vseh vključenih držav v raziskavo. Čezmerna hranjenost in debelost otrok in mladostnikov vplivata na slabšo kakovost življenja in večjo verjetnost pojava različnih kroničnih nenalezljivih bolezni.