Letošnja tema Mlade Vilenice 2014 posvečena lesu

gozdLetošnja tema Mlade Vilenice 2014, nagrade za najboljše pesmi mladih pesnikov in pesnic osnovnih in srednjih šol, je posvečena začetku desetletja, ki ga svetovna organizacija Združenih narodov posveča „Trajnostni energiji za vse“ in znotraj tega LESU, kot viru energije, ki ga narava pridno skladišči v gozdovih.

Letos bodo k sodelovanju prvič vabljeni otroci iz dvojezičnih šol iz Italije, Avstrije, Madžarske in Hrvaške, novost pa je tudi določitev teme pisanja, ki mladim pomaga pri izboru vsebine, o kateri pišejo pesmi.

Za pomoč mladim pri poletu idej in misli pri tej temi, je profesor Janez Koželj, pripravil zapis o tem, kaj vse lahko les pomeni. „Les je neizmeren vir navdiha. Uporabljamo ga lahko na najrazličnejše načine, v najbolj različnih kombinacijah in oblikah, organskih in geometričnih, pa venomer pridejo do izraza njegove naravne lastnosti. Govori nam o resnici snovi in ne predstavlja drugega kot samega sebe. Tako kot živa drevesa s svojimi blagodejnimi učinki, bo tudi vsestranska uporaba lesa pomagala k obstoju človeštva.“ je zapisal Koželj, človek, ki ga les spremlja tako rekoč že vse življenje.

Predsednica KD Vilenica, Tinkara Kovač, je ob zaključku priprav na letošnji natečaj povedala: „Mlada Vilenica letos prehaja v obdobje, ki je dovolj zrelo, da uredi pretekla spoznanja in spusti nove zamisli skozi vrata. Gotovo lahko vsak kdaj opazuje, kako živahne so misli mladih pri štirinajstih. Tako nekako se počutimo mi, ki odkrivamo bogastvo preteklosti Mlade Vilenice in razmišljamo o dinamiki časa, ki teče okoli nas. Ta je sicer vedno isti, od nas pa terja veliko prilagajanja. In tako skušamo neboleče preiti v obdobje, ki tudi pri mladih pomeni prehod v zrelost – čas, ki človeka zaznamuje v tem, kar bo.“

Tudi letos bo Mlada Vilenica podelila 3 nagrade in sicer:

– za učence od 4. do 6. razreda Osnovne šole

– za učence od 7. do 9. razreda Osnovne šole

– za dijake od 1. do 3. letnika Srednje šole