PLASTENKINA ZGODBA – danes v Velenju

logo_šoleV okviru vseslovenskega natečaja Planetu Zemlja prijazna šola/vrtec 2013/14, ki poteka letos že četrto leto zapored v organizaciji društva Planet Zemlja, bo danes na Šolskem centru v Velenju potekalo predavanje z naslovom »Plastenkina zgodba«, ki ga bo izvedla mag. Lea Žbontar-Zver iz Radenske d.d. Radenci.

Ste vedeli, da Slovenci pravilno odvržemo le približno 30 odstotkov uporabljenih plastenk? Dejstvo, da vsak Slovenec porabi povprečno 117 l pitne vode na dan, bo čez leta lahko postalo zaskrbljujoče, če bodo zaloge vode usihale ali kvaliteta pitne vode v prihodnje upadala. Čez čas se bo pitne vode lahko prijel celo sloves luksuza, sploh v deželah, kjer ta priteče kar iz vodovodnega omrežja, kot to velja tudi za skoraj celotno Slovenijo. Tako je tudi v večini skandinavskih držav, kjer je posledično poraba plastenk bistveno manjša.

Tudi podatki o nakupu plastenk v primerjavi z vodo v steklenicah so zgovorni, saj potrošnik ni pripravljen kupiti vode v steklenici, ker je ta dražja, težja in povzroča precej večji ogljični odtis, če steklenica ni povratna. Potrošniki torej potrebujemo nekaj, kar je praktično in temu se prilagaja proizvodnja.

O tem in še marsičem bodo razpravljali dijaki Srednje šole v Velenju skupaj s predavateljico mag. Leo Žbontar-Zver.