Za bolj odporen imunski sistem

foto - hojaV zimskih mesecih so najpogostejša različna prehladna obolenja, virus gripe, bronhitis in angine. Gre za virusna obolenja, ki se prenašajo po zraku.

V hladnejših mesecih se več zadržujemo v zaprtih prostorih, skrajni deli telesa so slabše prekrvavljeni, večjo pogostost tovrstnih obolenj pa lahko pripišemo tudi biološkemu ciklu virusov. Ta cikel se začne proti koncu decembra, traja pa približno dva meseca. Veliko ljudi zmotno misli, da so zboleli zaradi mrzlega zraka – pravi razlog za obolenje je okužba z virusom.

Zelo pomembno je, da se tudi v hladnejših mesecih gibamo na svežem zraku ter pazimo, da najbolj izpostavljeni deli telesa niso podhlajeni. Strokovnjaki odsvetujejo zadrževanje v nakupovalnih središčih in na drugih mestih, kjer je veliko ljudi. Ta mesta še posebej niso primerna za majhne otroke, saj gre za pravo leglo virusov in bakterij.

Na delovanje imunskega sistema pa v veliki meri vpliva tudi naša prehrana. Z uživanjem velike količine močno predelanih živil sebi in svojemu zdravju nikakor ne delamo nobene usluge. Pomembno je, da naša prehrana vsebuje čim več zelenjave, sadja in oreščkov, ki s svojo bogato hranilno vrednostjo pozitivno vplivajo na delovanje našega imunskega sistema. Prav tako je zelo pomembno, da uživamo veliko kakovostnih beljakovin.

Tudi dojenje pozitivno vpliva na naš imunski sistem. Materino mleko otroka oskrbi z vsemi potrebnimi hranili, ki jih ta nujno potrebuje za razvoj. Raziskave dokazujejo, da so okužbe pri ljudeh (ne le pri otrocih, ampak tudi pri odraslih), ki so bili dojeni, redkejše, kot pri tistih, ki niso bili dojeni.

Vir: bodieko.si