Ko življenje spregovori o odvisnosti

logo_šoleMed največja dejavnika tveganja za zdravje Evropejcev spadata tobak in alkohol – slednji je namreč krivec za kar 6,5 odstotka smrti v Evropi, medtem ko na stari celini vsako leto, zaradi bolezni povezanih s kajenjem, umre 700.000 ljudi. Zato v okviru vseslovenskega natečaja Planetu Zemlja prijazna šola/vrtec 2013/14, ki poteka že četrto leto zapored v organizaciji društva Planet Zemlja, letos prvič izvajamo projekt »Ko življenje spregovori«. Jutri bodo na OŠ Šmartno v Tuhinju o življenju in pasteh škodljivih substanc spregovorili predstavnica projekta Sporočilo v steklenici in predstavnik Zavoda 112.

Z željo po prepoznavanju prvih znakov, ki lahko pomagajo k pravočasnemu nudenju ali iskanju pomoči, želimo mladim na sproščeni in zanimiv način predstaviti širino problematike ter jih seznaniti z možnostmi, mehanizmi in načini, ki lahko pomagajo ljudem v stiski – tistim na strani problema, kot tudi tistim, ki se z njim soočajo zgolj zato, ker so ljudem iz prve skupine blizu, z njimi delajo ali celo živijo, predvsem pa jim zanje ni vseeno.

»Ker je eden izmed perečih problemov današnje družbe tudi alkoholizem in z njim povezano nasilje, poskušamo preko teorije, praktičnih vaj in igre na dijake prenesti sporočila o pasteh pitja alkohola,« je povedala predstavnica projekta Sporočilo v steklenici.

Na koncu delavnice bodo učenci lahko tudi praktično preizkusili korake ravnanja z opito osebo.